Skocz do zawartości

Budowa robota humanoidalnego, manipulatora i pojazdu gąsienicowego

Pomocna odpowiedź

Ok KD93 🙂

Wiem ale ja głównie uczyłem sie programowania w zwykłym C na komputerze tworzac programy z programowania mikrokontolerów to zaprogramowałem troszeczke były to miganie diodą i proste timery i diody migajace w odpowiedniej kolejności.

Może masz coś co polecić można aby lepiej sie nauczyć od podstaw ? jakaś książka ? ogolnie bazowałem na artykułach internetowych .

Myślałem nad książką http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Mikrokontrolery-AVR-Jezyk-C-podstawy-programowania-PL-Ksiazka-DVD/75

pana mirka - oglądałęm też jego bodajże 4 odcinki o programowaniu i zaczynaniu programowania.

Masz rację chyba najpierw naucze sie sterowania 1 serwem.

p.s. #include to znaczy deklaracja funkcji której bedziemy pużniej uzywać, lub sie do niej odwoływać. Jak pisałem to czesto sie odwoływałem do wzorów matematycznych 🙂

Z tych wiadm sam mało rozumiem co piszemy wiec ten temat pozostawie tylko w razie "w" aby za jakiś czas zacząć 🙂

Czy ta książka bedzie dobra co ja zaproponowałem czy masz coś innego ?

[ Dodano: 20-12-2014, 22:47 ]

*plik nagłówkowy - o tą nazwę mi chodziło 🙂

Ja się C uczyłem z kursu Forbota i z gotowych programów, tyle że wcześniej umiałem Bascoma, więc znałem zasady - wystarczyło się nauczyć składni.

Spytałem się o te Servo.h nie bez powodu - to jest plik nagłówkowy z funkcjami do obsługi serwa, z których korzystasz w tym fragmencie. Chcąc użyć tego fragmentu kodu, musiałbyś ściągnąć tą konkretną bibliotekę do projektu, a nigdzie nie zapytałeś się co to za biblioteka i skąd ją możesz wziąć 😉

Nie będzie, gdyż jest to biblioteka dla Arduino. Arduino to całkiem osobne środowisko, chociaż opiera się na C. Z tego powodu jest ono dość przyjemne - dużo rzeczy jest już prawie gotowych. Trzeba tylko mieć odpowiednią płytkę (odpowiednio przygotowany procesor) i środowisko programowania.

Podobnie działa Bascom, tam też jest dużo gotowych, łatwych do użycia bibliotek, ale skoro zacząłeś się już uczyć w C to nie masz po co się uczyć Bascoma, bo na dłuższą metę jest mało użyteczny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...