bladatwarz6 Napisano Grudzień 24, 2014 Udostępnij Napisano Grudzień 24, 2014 Witajcie Przyszedł czas na zaprezentowanie mojej drukarki 3D, co prawda je tej drukarki nie składałem ale widziałem poszczególne etapy montażu. Konstrukcja Drukarka to przerobiona wersja RepRap'a Mendla, dzięki zastosowanym przeróbką jest ona mała i zarazem bardzo stabilna. Konstrukcja składa się z elementów drukowanych z ABS'u, pręty M8 i pręty na których ślizgają się łożyska, oraz drewno. Z drewna (a właściwie jakiejś płyty) zrobiony jest podstawa stołu oraz podstawa na której umieszczona jest drukarka. HotEnd to konstrukcja 7h7HotEnd z dysza 0.4mm Elektronika Elektronika jaka siedzi w środku to sanguinololu, firmware to Marlin. Obszar druku to 15cm x 16cm x 15cm [XYZ] Dodatkowo drukarka wyposażona jest w LCD oraz czytnik kart SD, dzięki temu drukarka może być odłączona od PC. Co do jakości to ciężko mi się wypowiedzieć, według mnie jest dobra i większość wydruków robię z dokładnością 0.3mm (wysokość warstwy) i prędkościami rzędu 30mm/s Na koniec trochę zdjęć gotowych modeli (było ich wiele ale nie robiłem zdjęć, wiem mój błąd) Jeżeli chcecie coś wiedzieć to pisać, chętnie podyskutuję. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 27, 2014 Udostępnij Grudzień 27, 2014 Faktycznie całość malutka i zgrabna - porównując do mojego aktualnego dużego potwora 🙂 Kupiłeś złożoną drukarkę, czy jak mamy interpretować zapis, że jej sam nie składałeś? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bladatwarz6 Grudzień 27, 2014 Autor tematu Udostępnij Grudzień 27, 2014 Drukarkę mam w rozliczeniu za stronę internetową, podczas spotkań biznesowych na bieżąco widziałem postęp składania. Co prawda sam ją kalibrowałem już 8 razy, i wymieniałem krańcówkę osi Z (u mnie silniki przekręciły nie równomiernie oś Z więc trzeba było wszystko regulować kręcąc śrubami od stołu i silnikiem) więc jakieś doświadczenie już mam. Teraz jest tak skalibrowana że nie potrzeba żadnej taśmy ani kleju do druku z ABS'u, drukuje z ABS na czystym szkle i wydruki nie odklejają się a czasem trzeba poczekać aż ostygnie żeby zdjąć wydruk. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 28, 2014 Udostępnij Grudzień 28, 2014 Teraz jest tak skalibrowana że nie potrzeba żadnej taśmy ani kleju do druku z ABS'u, drukuje z ABS na czystym szkle i wydruki nie odklejają się a czasem trzeba poczekać aż ostygnie żeby zdjąć wydruk. Z jakiego szkła masz podłoże? Aż nie chce mi się wierzyć, że ABS przywiera do zwykłej szyby... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
bladatwarz6 Grudzień 29, 2014 Autor tematu Udostępnij Grudzień 29, 2014 Najzwyklejsze szkło, stolik nagrzany do 120*C lub 125*C i pierwsza warstwa trochę grubsza od pozostałych. Szkło dokładnie wymyte i odtłuszczone acetonem i przed każdym wydrukiem przecierane chusteczką higieniczną. ABS od 7h7 XF-ABS (testowane 2 kolory czerwony i pomarańczowy) oraz NoviPlast biały też się przykleja chociaż trochę rogi podchodzą więc trzeba używać brim Przykładowy wydruk (timelaps) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 29, 2014 Udostępnij Grudzień 29, 2014 Ile czasu zajmuje Ci rozgrzanie stolika do tak wysokiej temperatury? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bladatwarz6 Styczeń 1, 2015 Autor tematu Udostępnij Styczeń 1, 2015 Około 10-15 minut Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »