Skocz do zawartości

Reprap Mendel Prusa i2 - początki przygody z drukiem 3D

Pomocna odpowiedź

Napisano

No to moja kolej 😅

W marcu 2014 kupiłem na allegro złożonego RepRapa (prusa i2) - nie miałem żadnego doświadczenia więc chciałem kupić gotowca, nie miałem dużo kasy, więc kupiłem reprapa 🙂

Do tej pory przedrukowałem ok 1,5kg ABS i 0,3kg PLA - nie drukowałem dużo, bo wciąż miałem problemy z poprawnym drukiem i kalibracją, na co nie miałem czasu/pomysłu/cierpliwości (naprzemiennie 🤣 ).

Aktualne pole robocze to 180x180x100mm z możliwością zmiany w ustawieniach na 200x200x135 (musiałbym zmienić sposób przykręcenia kilku elementów, więc nie chce mi się tego robić 🤣 ).

Średnica dyszy 0.4mm,

filament 3mm,

sterownik RAMPS 1.4,

firmware Marlin,

sterowanie Pronterface,

generowanie g-code Slicer,

obróbka .stl Autodesk Meshmixer.

Przerabiałem już różne metody pokrywania stołu - sok ABS, kapton, klej, taśma malarska... Aktualnie drukuję na gołym szkle dokładnie wyczyszczonym i rozgrzanym do 125 stopni - trwa to ok 15 minut. Niedługo będę testował nakładkę BuildTak 😎

Grubość pierwszej warstwy to zawsze 0.35mm, kolejne, zależnie od oczekiwanej dokładności, 0.1-0.25mm. Prędkość wydruku - perimeters 60mm/s, infill 75mm/s.

Trochę zdjęć

Drukarka była zdecydowanie przepłacona - dałem za nią 1700zł, a teraz ten sam model, lepiej wykonany można kupić za 1300. Dodatkowo wraz z rosnącym doświadczeniem zauważam coraz więcej błędów do poprawienia - widać, że niektóre części są czarne (oryginalnie cała była z zielonego abs) - to moje przeróbki. Musiałem też wymienić hotend, bo pierwszy rozwaliłem (nie pytajcie, serio 😅 )

Docelowo jeszcze muszę wywalić z niej wszystkie kable i poprowadzić od nowa w ładnych oplotach bo obecnie panuje tam mały koszmarek. Cały czas obiecuję sobie wydrukowanie dyszy chłodzącej wydruk, wentylator już czeka na zamontowanie.

Natomiast obecnie jestem w trakcie budowy innego modelu - Rostock Delta Mini. 90% potrzebnych podzespołów leży w pokoju, teraz stawiam główny szkielet.

A za tydzień kupuję sobie Vellemana Vertexa (K8400) 😎

IMG_54b7065a6f79f2878.thumb.jpg.c8831e35dd753e032264ea4bcfee93d9.jpg

Faktycznie, niezła masakra z tymi kablami. Jednak grunt, że działa i się sprawdza.

Ja właśnie od dziś testuje BuildTaka i jest mega! Za jakiś czas pewnie pokuszę się o napisanie artykułu na ten temat. Aktualnie jestem pod mega wrażeniem.

Ja BuildTaka mam dostać z vertexem. Dzisiaj go zamówiłem, więc pewnie we wtorek/środę dostanę i poskładam. Jak tylko uruchomię to opiszę pierwsze wrażenia. Na razie mnie ciekawi, że w tej drukarce ponoć nie ma stołu grzejnego - jestem ciekaw jak sobie będzie radzić.

Na BuildTaku grzejesz stół, czy próbowałeś na zimno? Ponoć PLA chwyta na zimno bez problemu, ABS mnie ciekawi.

mosi2, zrobiłem dopiero jeden wydruk z PLA na ciepłym stole. Pół godziny odrywałem wydruk nożykiem 🙂 Jutro będę testował drukować przy niższej temperaturze.

nie przesadzaj z grzaniem, bo jak będziesz potem wydruk odrywał, to zajedziesz powierzchnię w tydzień 😃

widziałem parę zdjęć z prób oderwania absu z tego

Dlatego jutro mam zamiar zacząć testy od stołu 30-40*. Będę schodził w dół, zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Jako posiadacz drukarki 3D CubeX Duo wypowiem się na temat materiałów i konstrukcji. Drukarkę otrzymałem z dwoma dyszami lecz bez podgrzewanego stołu. Stół podgrzewany zrobiłem sam łącznie ze sterownikiem. Jeżeli chodzi o drukowanie PLA to na zimnym stole idzie bardzo ładnie jednakowoż można też drukować PLA przy temperaturze stołu 70 stopni C. Ja przy takiej temperaturze drukuję cały czas i widać różnicę przy druku przy 70 stopniach a bez podgrzewanego stołu. Jeżeli chodzi o ABS to sprawa jest bardziej skomplikowana ponieważ ma on bardzo duży skurcz materiału i przy drukowaniu na zimny stół po prostu wszystko się rozwarstwia i nie ma efektu jaki byśmy chcieli. Ja ABS drukuję na stół podgrzany do 115 stopni C. To jest najbardziej optymalna temperatura. Z którego materiału drukuję co ? Odpowiedź jest prosta: Model główny - ABS podpory PLA.

Wykorzystuję ją do przedstawienia modelu obudowy do pracy. Jak tylko zrobię zdjęcia to wstawię zdjęcie mojego ostatniego projektu oraz zdjęcie niestety nie udanego kolejnego projektu.

[ Dodano: 18-01-2015, 15:09 ]

Zgodnie z obietnicą przesyłam zdjęcia moich ostatnich projektów.

P_20141219_121230.thumb.jpg.a582b400cf085ceab8cc7ab1d804bf14.jpg

P_20141219_121242.thumb.jpg.a55a9be972772076e44abcc86d44a3ac.jpg

P_20141219_121312_HDR.thumb.jpg.fed16a7370e3e8d9af22078cfecdc7a5.jpg

P_20150118_150357_HDR.thumb.jpg.e31155af93577251d4d5860ed3da4142.jpg

P_20150118_150411_HDR.thumb.jpg.9e28d1874b7964f85e2ab9a14b668676.jpg

P_20150118_150448_HDR.thumb.jpg.c215d9b0e66961b1633e5e57b60a2346.jpg

Jeszcze jedno przemyślenie odnośnie wydruku na gołym szkle - owszem, abs chwyta szkła na ciepło, ale im większy wydruk, tym większe ryzyko, że skurcz plastiku spowoduje podwinięcie 😉

Właśnie tak zmarnowałem 17m filamentu 😥

@mosi2, proponuję Ci bardzo grubym papierem ściernym zmatowić szkło. A tak w ogóle to nie jestem zwolennikiem szkła. Lepszym jest aluminiowa blacha o grubości do 8 mm 🙂

Strugaczka, jak zmatowiłem szkło wcześniej to w ogóle przestało chwytać 😅

Nie potrafię tego logicznie wyjaśnić nawet 🤣

Na szczęście mam 4 szyby.

To bardzo ciekawe, u mnie jak pracowałem na szkle to musiało być ostro zmatowione bo wtedy trzymało najlepiej. Kiedy się już wytarło i było gładkie to model w ogóle nie chciał trzymać ... Jeżeli używasz szkła to proponuję ci używać tego kleju Klej allegro na mojej drukarce go używałem i sprawował się świetnie. Jedyną rzeczą jaką trzeba zrobić to nałożyć minimum dwie warstwy tego kleju. Pierwszą od razu drugą po lekkim przeschnięciu pierwszej itd 🙂 ja dawałem max 3 warstwy i nic się nie odklejało 🙂 Po wydruku pod gorącą wodę i wszystko czyściutkie 🙂

Ja PLA drukowałem na szkle czyszczonym octem lub na niebieskiej taśmie malarskiej i nie było źle. Teraz mam BuildTaka i jest wzorowo 🙂

Ja wiem, że można na kleju. Ale nie chcę. Dla mnie idea wydruku to maksymalna wygoda.

Też mam teraz buildtaka. Ale nie tu 😃

[ Dodano: 22-01-2015, 01:44 ]

Pla chwycił do zimnego buildtaka dobrze... Tak dobrze, że nie umiem oderwać wydruku 🤣🤣🤣

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...