MilordGibon Napisano Luty 2, 2015 Udostępnij Napisano Luty 2, 2015 Witam, Panowie, mam pytanie - czy jest możliwość zbudowania sterownika do silnika bezszczotkowego do quadrocoptera na ATMEGA(8A)? Silnik obraca się z prędkością 10500 obrotów na minutę. Myślałem o użyciu BC817 NPN, IRF5305PBF i IRL8113PBF. Wyszło mi, że muszę zmieniać fazę co 5-6ms, a MOSFET N rozładuje się w 1ms i naładuje w ten sam czas, jednak w MOSFET P mogę wpakować, jaką mi się podoba moc, ograniczoną przez tranzystor. Co o tym myślicie?
marek1707 Luty 2, 2015 Udostępnij Luty 2, 2015 Tak, jest taka możliwość. Nie wiem czy akurat na tych elementach, ale tak - ludzie generalnie opanowali to zagadnienie. Do tego stopnia, że dedykowane do wielokopterów szybkie regulatory 3F z częstotliwością PPM 400Hz produkuje się masowo i sprzedaje w detalu poniżej 40PLN: http://abc-rc.pl/Emax-Simonk-ESC-12A a mniejsze, do mniejszych latadeł jeszcze taniej. Widzę, że musisz jeszcze dużo o sterowaniu silników 3F się dowiedzieć (bo załączanie tranzystora przewodzącego kilka A w milisekundę zabije go po sekundzie takiej pracy) i to akurat może być niezła inwestycja w siebie, ale czy naprawdę jesteś w stanie poświęcić kilka miesięcy swojej pracy na zrobienie czegoś co jest dostępne za 1/100 Twoich nakładów? Chcesz to produkować i musisz mieć własny projekt czy liczysz, że coś tu oszczędzisz przy 4 sztukach? Na czym?
MilordGibon Luty 2, 2015 Autor tematu Udostępnij Luty 2, 2015 Nie chcę oszczędzić, jestem skory wydać nawet więcej, chodzi mi jedynie o naukę sterowania takim silnikiem. Mógłbyś podrzucić mi coś typu jakichś wyjaśnień bądź przykładów metod sterowania takim silnikiem? Będę bardzo wdzięczny.
marek1707 Luty 2, 2015 Udostępnij Luty 2, 2015 Nie licząc zalewu mniej lub bardziej amatorskich opracowań regulatorów 3F, producenci mikrokontrolerów i innych elementów biorących udział w temacie "motor control" mają dużo literatury na ten temat. Co prawda każdy ciągnie w swoją stronę, ale podstawy i teoria są przecież wspólne. Spróbuj tego: Microchip - teoria od zera. Texas Instruments - trochę niżej pod rysunkiem jest tabelka "application notes". Allegro Micro - gotowe drivery niedużych silników Jednak chyba najwięcej będzie na stronie www.atmel.com - przeszukaj ją pod hasłem BLDC. Wiele fajnych not aplikacyjnych do różnych AVRów kręcących tymi silnikami plus duża dawka teorii.
Phoboss Luty 14, 2015 Udostępnij Luty 14, 2015 Moze to nie jest 8 bitowy kontroler, ale ESC32 jest sterownikiem open source (ale closed hardware): http://diydrones.com/profiles/blogs/autoquad-esc32v2 Mozesz przestudiowac kod, zaimplementowano kilka metod sterowania. Nie wiem jak jest w twoim przypadku ale mi zawsze lepiej uczyc sie na przykladach
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »