Skocz do zawartości

Praktyczna książka do podstaw elektroniki

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Czy ktoś z Was zna jakąś książkę do elektroniki, która opisuje podstawowe zagadnienia, ale w sposób praktyczny? Nie chodzi mi to o książki, które uczą jak wyliczać wzory funkcji, liczyć liczby urojone, ale taką, która opisuje np jak dzielić prąd, jakie dobrać źródło do zasilenia układu itd.

Jak jesteś początkującym i np nie wiesz jak działa tranzystor to polecam zacząć od Wyprawy w świat elektroniki Piotra Góreckiego. Następnie możesz poszerzyć wiedze Sztuką elektroniki Horwitza i Hilla Jako uzupełnienie polecam przeczytać Projektowanie układów analogowych RAPa. Pożniej w zależności od interesujących cię zaganień sam coś dobierzesz, ale najważniejsza jest praktyka, robienie prostych projektów (i wykonywanie na nich pomiarów) no i czytanie datasheetów.

• Pomogłeś! 1

Widzę, że nie są to najtańsze pozycje. Mam nadzieję, że warte swojej ceny 😉 (szczególnie 2.)

Dobrze, że nie kupuję normalnych książek to bilans się wyrówna 😃

Dzięki za tytuły. Chodzi mi właśnie o to, żeby dogłębnie zrozumieć podstawowe zagadnienia, bo z jednej strony uczyłem się o nich nie raz, ale nie umiem tego przełożyć na praktykę.

DRBT, sprawdź w bibliotece. W mojej są.

Jeżeli chodzi o tego typu pozycje (z których się czegoś uczę) to wolę je mieć na swojej półce cały czas 🙂

Wtedy zawsze mogę do nich zajrzeć jak zajdzie taka potrzeba 🙂

Na razie zamówię w bibliotece. Jak okaże się, że warto je mieć to kupię, jak nie to zostanie na inne pozycje 😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...