Skocz do zawartości

Jak odświeżyć akumulatorek li-pol

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Mam problem z jednym akumulatorkiem li-pol 3.7V ~370mAh (realna pojemność). Aku. jest naładowane, a mimo to po podłączeniu do jego obciążenia zaczyna siadać - prawdopodobnie napięcie. Jeśli słabiej go obciążę np. 500mA to działa bez problemu. Nie wiem ile mój quadcopter pobiera prądu, ale ten aku. starcza na lot o długości ok. 20s 😋 A później unosi się jak poduszkowiec przez ok. 4min.

Można w jakiś sposób ten aku. odświeżyć?

Pozdrawiam!

Przede wszystkim sprawdź jakie ma napięcie po naładowaniu. Skoro to jest 1s czyli po naładowaniu powinno być w okolicach 4,20V. Domyślam się, że prawdopodobnie ładujesz akumulatorek z nadajnika jak to często bywa. Może baterie, które w nim są są już za słabe do pełnego naładowania akumulatorka z kopterka. Możliwe też, że po prostu ma on już na tyle dużą liczbę cykli, że jego pojemność spadła już dość mocno i nie daje rady. Inna sprawa to to, że po prostu w takich zabawkach są akumulatorki o słabych parametrach, które po tygodniu zabawy trzeba wymienić na nowe.

Aku. ładuję ładowarką Imax B6. Po naładowaniu ma 4.2V. Kupiłem 5 aku. i właśnie z tym jednym mam problemy, chociaż nie pamiętam czy od samego początku. A co do samego aku. to rzeczywiście są to Chinole 😉 ale cała reszta spisuje się dobrze.

Pozdrawiam!

Zrób kilka cykli tego akumulatorka i sprawdź pojemność, może musi się "rozruszać"

W przypadku lipola to nic nie da, tak można odświeżać NiMH i NiCd. Skoro napięcie szybko spada oznacza to, że ten akumulatorek jest już u kresu swojego życia, może po prostu był częściej używany niż pozostałe albo od razu był gorszej jakości.

• Pomogłeś! 1

Raczej obstawiam na wadę fabryczną.

No nic może przyda się do zasilania jakieś elektroniki 😉

Dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...