Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich!

Mam duży problem, potrzebuję wiedzieć czy do turbiny edf i sterownika redox eco 10A konieczne jest podanie sygnału o częstotliwości równej 50Hz? Czy da się uruchomić silnik przy podawaniu na sterownik sygnału o częstotliwości trochę większej lub mniejszej tj. 49-52Hz? Nie mam jak tego teraz sprawdzić a potrzebuję odpowiedzi już na teraz. Z góry dziękuję

Turbina EDF nie ma z Twoim pytaniem nic wspólnego. Na przyszłość wymyślaj lepsze tytuły, bo wielu ludzi pominie ten wątek myśląc: "Kolejny gość mający problem z uruchomieniem regulatora 3F". A jeśli chodzi o częstotliwość sygnału sterującego to tak, może się zmieniać w dość szerokich granicach. Regulator mierzy tylko długość impulsów.

• Pomogłeś! 1

Ale czy zmianą częstotliwości nie ingeruję zarazem w długość impulsu? Dla 50Hz impuls trwa 20ms, dla wyższej częstotliwości będzie trochę mniej, czy to nie zrobi dużej różnicy? Przepraszam za być może głupie pytania 😐

Oj, to znaczy, że nie rozumiesz jak to działa. 50Hz to częstotliwość powtarzania tj. od początku jednego impulsu do początku następnego upływa 20ms. Ponieważ jednak informacja dla regulatora niesiona jest w długości impulsu (od 1 do 2ms) to mogą one powtarzać się częściej lub rzadziej bez żadnych skutków ubocznych. Jeszcze raz: ważne są długości impulsów a nie to jak często przychodzą. Spokojnie możesz zrobić i 45Hz i 50Hz i nawet 60Hz. Jeżeli wciąż będziesz produkował impulsy o tej samej długości, ESC nawet tego nie zauważy.

marcin123123, to nie postrach. Pisałem o 50Hz, bo taka wartość jest podawana przez producentów. Gdyby wspomnieć, że można stosować 50Hz +/- 5, to zaraz pojawi się pytanie, czy zadziała przy 30Hz. Wiadomo jak to bywa z takimi marginesami 🙂 Po coś zalecenia producenta są.

Należy podejść do tematu zdroworozsądkowo, oczywiste jest, że większość osób i tak nie będzie w stanie wytworzyć idealnych 50Hz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...