Skocz do zawartości

Czym napędzać pojazd gąsienicowy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam !

Mam takie pytanie, otóż mam plan zbudować robota warzącego ok 30 kg. I jego układ jezdny mają stanowić gąsienice. Jestem zielony w budowaniu takich rozwiązań. I tu nasuwa mi się pytanie jak napędzać taki pojazd ? Mogę użyć 2 silników krokowych na 2 kołach napędzających ? I jeśli tak to czy moglibyście mi podpowiedzieć jaki silnik miałby wystarczającą moc? (chociaż jakies ogólniki bardzo prosze).

Z góry dziękuje za pomoc !

Pierwsza taka robótka i od razu 30kg? Zmniejsz trochę kaliber tego zadania a powinno się udać. Polecam silniki z wkrętarek akumulatorowych na 12V, mają duży zapas mocy.

Może zabrzmi to idiotycznie ale chce troszkę zmodyfikować kosiarke. Mam taką zasilaną silnikiem 24 V. Stąd ta waga. A co do silników to tak myślałem ale czy jesli napędzają po jednej gąsienicy to nie muszą być jakoś zsynchronizowane ? tak porostu wystarczy ?

Przepraszam za być może idiotyczne pytanie.

Przy identycznych silnikach, gąsienicach, przekładniach efekt będzie raczej niezauważalny. Bardziej będzie to spowodowane nie równością terenu albo początkowym ustawieniem. Jeżeli będzie widać to można to eksperymentalnie ustawić.

• Pomogłeś! 1

Przy tylko dwóch może być problem (tak tylko strzelam), przy czterech powinno być sporo lepiej. Aczkolwiek przy takiej masie przygotuj się na duże prądy i niezbyt szybką jazdę.

Na duże prądy jestem przygotowany. Dochodzi jeszcze silnik 24 V od kosiarki wiec nateżenie bd potrzbne spore ale jakos sobie z tym poradze. a co do małej predkosci to może i lepiej. Generalnie robie to bo nie chce mi sie kosić 😃

Dzięki wszystkim za pomoc !

Witam,
kiedyś robiłem robota na gąsienicach i wykorzystałem 2 silniki od wycieraczek, mocy nie zabraknie zapewniam 😃

tak mi to wyszło:

to będzie jakieś 50 cm długości oraz 30 cm szerokości razem z kołami/gąsienicami

edit:

dokładnie to jest tak: 50 cm długi, 40 cm szeroki, wysokość platformy 16 cm, wysokość z kamerą 30cm

robot w akcji 🙂

powinno być ok:

oraz

co do poprzedniego filmu to u mnie wszystko śmiga bez problemu, nie wiem co może być nie tak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...