Skocz do zawartości

Metody stabilizacji- dostępne rozwiązania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich, i prosze o pomoc .

Pracuję nad pracą dyplomową , planuję zrobić podobną platformę jak w tym nagraniu:

,

lecz tutaj użyte są silniki krokowe z tego co widzę , a ja chcę zastosować 3 siłowniki elektryczne.

Jeżeli chodzi o metodę wysterowania, chcę użyć przyśpieszeniomierzy, ale z tego co sie dowiedziałem aby uniknąć dużego dryfu lepiej zrobić fuzje razem z żyroskopem.

Dopiero zaczynam się zabierać za to zagadnienie, dopracowuję model 3D, no ale nie mam wystarczającej wiedzy jak to wszystko zebrać do kupy.

Byłbym wdzięczny za pare rad , jakiś wskazówek jak to wykonać, chciałbym uniknąć także zastosowania arduino , chciałbym się dowiedzieć jak wysterować te przyspieszeniomierze i czy trzeba to łaczyc z gyro, jaką filtracje użyć ( uczyłem sie kiedys o kallmanie ale nie w praktyce), jak po kolei się tym zająć.

Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.

Dryf ma żyroskop a nie akcelerometr.

Jak nie zamierzasz robić tą platformą szybkich ruchów to starczy ci akcelerometr.

oczywiście ,ze żyroskop, mój błąd. Tak, nie potrzebuje stabilizować szybkich zmian położenia.

możesz zaproponować jakies materiały , cokolwiek co przybliżyłoby mnie do wykonania tego projektu?

Coś podobnego jest na forum. Szukaj pod hasłem platforma stewarta.
tak przeglądam ten temat od jakiegoś czasu, ale tam sygnał wychodzi z komputera a mi chodzi aby sygnał był dostarczany z przyspieszeniomierza
  • 3 miesiące później...

Witam ponownie, potrzebuję informacji o dostępnych rozwiązaniach które występują na rynku odnośnie stabilizacji, przede wszystkim o platformach stabilizujących, szukam i szukam i nic prócz triplanara i stuarda nie znalazłem, ktoś może coś zaproponować, dzieki:)

Witam, zakładam ten temat ponieważ w mojej pracy inż chciałbym zawrzeć dział poświęcony dostępnymi rozwiązaniami które znajdują się na rynku związane ze stabilizacją położenia (buduje coś na bazie platformy stuarda) . Proszę tutaj o pomoc w zamieszczeniu nazw robotów/ rozwiązać/ układów elektronicznych, które spełniałyby taką rolę bądź mogłyby być użyte do tego.

Bardzo mi na tym zależy i z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam !

yoseph, szukasz gotowych urządzeń, czy algorytmów stabilizacji/sterowania?

Kopalnią wiedzy w tej tematyce mogą być wszelkie rozbudowane symulatory.

• 2 tygodnie później...
yoseph, szukasz gotowych urządzeń, czy algorytmów stabilizacji/sterowania?

Kopalnią wiedzy w tej tematyce mogą być wszelkie rozbudowane symulatory.

witaj dzieki za odp, wybacz ,ze teraz piszę ale nie dostałem odpowiedzi na maila z forum.

szukam gotowych urządzen , aby opisac dostepne rozwiazania w jednym z rozdziałów w mojej pracy , jednym z takich urządzeń bedzie wcześniej wspominana platforma stewarta.

jeżeli posiadasz jakies algorytmy to chętnie na nie spojrzę 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...