Skocz do zawartości

Mostek do silnika prądu stałego 24V 500W

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

W związku z obranym tematem pracy inżynierskiej, będę potrzebował wysterować silnik prądu stałego o dość dużej(na moje standardy) mocy, podanej w temacie. Sterownik musi umożliwiać sterowanie silnikiem w obie strony i oferować przyzwoitą dynamikę sterowania, w szczególności umożliwiać szybkie i płynne przechodzenie między kierunkami oraz wytrzymałość na takowe zmiany kierunku pod obciążeniem. Pierwsza faza poszukiwań zaowocowała znalezieniem układu VNH3SP30-E od ST link, jednak mam co do niego kilka wątpliwości. Mam wrażenie że nawet katalogowo mógłby mieć problemy z wysterowaniem silnika o mocy której potrzebuję, w warunkach jakich potrzebuję. Dodatkowo znalazłem na stronie Pololu taką wzmiankę link:

While VNH3SP30’s over-voltage shutoff doesn’t activate until 36 V, in our experience, shoot-through currents make PWM operation impractical above 16 V.

Czy ST rzeczywiście się nie postarało w przypadku tego układu? Bardzo proszę o poradę i ew. sugestie dotyczące wyboru sterownika/jego budowy pod rozwiązanie które potrzebuję.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

To nie ST się nie popisało tylko Pololu. Przy sterowaniu silników DC zawsze masz trzaski - po prostu zasilanie silnika musi być odpowiednio filtrowane i tyle. A jak nie pomaga to trzeba dać transil. Sterowałem z tego mostka silniki około 150-180W na 24V i było ok.

Ale uwaga. Silnik 500W jest za mocny - to jest 20A prądu znamionowego, czyli prądem rozruchu (40-80A) spalisz ten mostek - musiałbyś mieć zewnętrzne zabeczpieczenie nadprądowe i to szybkie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...