daro33 Napisano Październik 26, 2015 Udostępnij Napisano Październik 26, 2015 Witam. Szukam pomysłu jak wykonać automatyczne szlabany kolejowy. Szlabany do kolejki LEGO. Nie chcę do tego wykorzystać drogich elementów lego,tylko zastąpić czujniki LEGO, Sterownik tańszymi podzespołami. Myślałem o czujnikach fotodiody itp. Tylko czym to wysterować tak aby w momencie nadjechania pociągu szlaban opuszczał się w momencie zjazdu z przejazdu szlaban wracał do swojego położenia. Wykorzystać do tego przekaźniki ? Czy też może zakupić gotowy układ np z AVT 5287. Znalazłem film z konstrukcją na arduino. Na filmie jest wszystko bardzo rozbudowane. Chcę tylko i wyłącznie urchamiać i zwalniać szlaban. https://www.youtube.com/watch?v=Y WSGljVTmA#t=74 Chciałbym zrobić coś bardziej prostego,ale również na zasadzie aby szlabany opuszczały się i wracały po czasie. Taki układ też mnie ciekawi tylko czym zastąpić zworki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Październik 26, 2015 Udostępnij Październik 26, 2015 Tak, tak, już rozumiemy co chcesz zrobić: szlaban do kolejki i sterownik do niego, ale wciąż nie wiemy co już masz i co umiesz. Czy dysponujesz gotowym szlabanem, czy będziesz go dopiero budować? Jeśli gotowy, to jak sterowany? Czy jest w nim zwykłe, gołe serwo czy już wejście sygnału DCC? A może w ogóle chcesz samodzielnie zbudować całą zaporę od zera? Czy rozumiesz jak działają serwomechanizmy? Czy jesteś w stanie zaprząc do tego mikrokontroler, napisać program i go odpalić czy oczekujesz bardziej rozwiązania "sprzętowego" z tranzystorów, ew. bramek czy przerzutników itp? Skoro masz coś zrobić, to nasze porady muszą być przycięte do Twoich obecnych umiejętności. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
daro33 Listopad 18, 2015 Autor tematu Udostępnij Listopad 18, 2015 Temat ogarnięty. Wyszło na początek coś takiego , jeszcze tylko . Filmik z testu na dole . Można zamknąć post 🙂 . Pytania na prv . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Listopad 18, 2015 Udostępnij Listopad 18, 2015 Na Twoim miejscu uważałbym z tym zamykaniem szlabanu przed Nim. Nic w gardle jeszcze nie czułeś? 🙂 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
daro33 Listopad 19, 2015 Autor tematu Udostępnij Listopad 19, 2015 Ulubiona postać moje syna 🙂. Także musiał tam być ,tylko LORD może jeździć Pociągiem . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Listopad 19, 2015 Udostępnij Listopad 19, 2015 Czy mógłbyś napisać jak to zrobiłeś? Arduino, zwykły, modelarski spowalniacz serwa czy własny projekt od zera? Jaki czujnik? Może komuś się przyda, potomność będzie wdzięczna 🙂 Ja skończyłem swoją "Drogę LEGO" na kilku zestawach Technics, ale nigdy kolejki nie mieliśmy. Jak działają pociągi LEGO? Jak są zasilane? Czy jest jakieś sterowanie? Czy można zdalnie wpływać na bieg lokomotywy? Zatrzymać ją na stacji? Zwrotnice itd? Czy jest coś w rodzaju DCC? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »