Skocz do zawartości

Co myślicie o tej drukarce 3d?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Otóż mam trzy typy drukarek:

Pierwsza jest to drukarka chińska firmy Sunhokey, której dystrybutorem w Polsce jest firma Temal. Koszt bardzo mnie zadowala = 1500 zł. 2 lata gwarancji.

http://allegro.pl/2015-drukarka-3d-prusa-i3-lcd-sd-fila-2kg-gratis-i5500976043.html

015 Drukarka 3D Prusa i3 LCD SD fila 2kg GRATIS, telmal_store

Druga jest to drukarka własnego projektu inżyniera Krzysztofa.

Jednak nie mam żadnej gwarancji, ani opinii, że drukarka jest dobra, cena również 1500 zł.

http://olx.pl/oferta/bardzo-solidna-drukarka-3d-ze-stali-i-aluminium-CID99-ID9oj6r.html#9759f9b73d

Bardzo solidna drukarka 3D ze stali i aluminium.

No i trzecią jest velleman k8400 ale troszkę nie na moją kieszeń.

Którą polecacie? Proszę o opinię 😉

Siemka nie kupuj tej od użytkownika telmal store. Właśnie walczę z nią i za raz mnie wyślą do psychiatryka, ustawiłem wszystkie parametry dla tego filamentu co dołączyli( było ok wymiary prawie trzymał ) i sobie kupiłem nowy filament devil design i teraz nic nie wychodzi. Nie wiem albo ja jestem pechowy albo ta drukarka jest dziadowska.

@ majsteROMAN, należy pamiętać, że żadna drukarka nie drukuje sama 😋

Jeśli miał bym wybierać, to optował bym za konstrukcją stalową 🙂 Po pierwsze sztywność, po drugie, zaprojektowana i przetestowana przez doświadczonego "drukarza".

@ siddawid, zamiast się "pienić", warto poczytać o kalibracji i ustawieniach drukarki 3D 😋

Na przykład: Niezbędnik 3D, Kalibracja ekstrudera i wiele innych artykułów w sieci 😃

@ majsteROMAN, należy pamiętać, że żadna drukarka nie drukuje sama 😋

Jeśli miał bym wybierać, to optował bym za konstrukcją stalową 🙂 Po pierwsze sztywność, po drugie, zaprojektowana i przetestowana przez doświadczonego "drukarza".

@ siddawid, zamiast się "pienić", warto poczytać o kalibracji i ustawieniach drukarki 3D 😋

Na przykład: Niezbędnik 3D, Kalibracja ekstrudera i wiele innych artykułów w sieci 😃

Wiesz ja głupi nie jestem i już różne sposoby kalibracji przechodziłem i tak jak mówię jeden filament wszystko było dobrze tylko wymiarów nie trzymała , kupiłem nowy to nawet już do stołu się nie chce kleić.

...jeden filament wszystko było dobrze tylko wymiarów nie trzymała...
Więc jednak kalibracja 😋
...kupiłem nowy to nawet już do stołu się nie chce kleić.
To już inna kwestia. Po pierwsze jaki filament (PLA, ABS...) Po drugie jakie parametry druku... Jest wiele, a nawet bardzo wiele zależności, i z każdą wymianą filamentu, nawet tego samego producenta (na przykład inny kolor), niezbędna jest zmiana ustawień 🙂
...jeden filament wszystko było dobrze tylko wymiarów nie trzymała...
Więc jednak kalibracja 😋
...kupiłem nowy to nawet już do stołu się nie chce kleić.
To już inna kwestia. Po pierwsze jaki filament (PLA, ABS...) Po drugie jakie parametry druku... Jest wiele, a nawet bardzo wiele zależności, i z każdą wymianą filamentu, nawet tego samego producenta (na przykład inny kolor), niezbędna jest zmiana ustawień 🙂

Dla tego żeby się uspokoić robię przerwę 2-3 dniową 😉

Ja wychodzę z założenia, że najlepiej zbudować samemu 😋

Masz wtedy wpływ na jakość wszystkich części/podzespołów użytych do budowy drukarki.

Szerzej o konstrukcjach i budowach drukarek 3D, Możesz sobie poczytać na "branżowym" forum 🙂

Artu, rozumiem ale moje pytanie brzmiało : "a myślisz, że lepiej zainwestować w Vertexa czy kupić tego Reprapa metalowego ?"

Wiem, że najlepiej zbudować samemu.

A powie mi Pan jeszcze lepsza elektronika RAMPS czy Unique One. Bo w tej drukarce z metalu jest zastosowana elektronika typu RAMPS , a czytałem, że lepsza jest Unique One.

[ Dodano: 10-12-2015, 19:56 ]

Treker, mosi2, A wy co myślicie o tej drukarce metalowej ?

majsteROMAN Jak byś już chciał się pobawić tą drukarką z plexi to użytkownik Propox ma ją taniej o 100zł i z automatu dostajesz konfigurację itd 🙂

Lepiej kup drukarkę z metalową ramom, metalowa rama daje możliwość ustawienia większych przyspieszeń(szybszy wydruk skomplikowanych elementów).

skmskm, niekoniecznie, bo ograniczenia płyną tu też z wydajności grzałki, średnicy dyszy (cienkie nitki się lubią rwać na większych prędkościach, mocy silników...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...