Skocz do zawartości

Zabezpieczenie płytki przed utlenianiem - pokrywanie kalafonią.

MasteR_PuppetS

Pomocna odpowiedź

Płytkę trawiłem 2-3 tygodnie temu, już od jakiegoś czasu jest polutowana (są tam takie układy scalone jak: mostki H, stm32, stabilizatory napięcia). Zaczęła się już robić delikatnie czarna. Postanowiłem zabezpieczyć ją przed dalszym utlenianiem. Czy pokrycie jej w tym momencie roztworem kalafonii nie niesie zagrożenia uszkodzenia układów scalonych, oraz czy jest to najlepsze rozwiązanie, czy może polecilibyście coś innego ?

A czy przypadkiem topnik właśnie nie jest utleniaczem? Przynajmniej kiedyś tak słyszałem.

Ja tam bym płytkę dokładnie wymył spirytusem (albo IPA, jeśli masz) i pokrył dokładnie lakierem bezbarwnym (pędzel, albo spray - ten drugi lepiej penetruje zakamarki i nie zostawi kanalików, ale trzeba zabezpieczyć wszystkie gniazda i switche

Jeśli Ci to pomoże ....

Miałem kiedyś podobne problemy. Przyczyną było nie dokładne wyczyszczenie płytki po trawieniu. Popraw ten błąd bo za miesiąc będziesz szukał usterki.

Po trawieniu dobrze jest przetrzeć papierem wodnym 1200-2000, albo zwykłą gumką myszką. Pomaga. Sprawdzone. To co już zrobiłeś możesz pokryć kalafonią, bo to przecież Twoje urządzenie 🙂 i możesz tak umieścić płytkę w obudowie by druk będzie od spodu. Unikniesz wtedy wyrzutów sumienia z powodu braku estetyki we własnym wykonaniu 🙂

Warto jednak jednak kupić lakier w spray'u. Kalafonia może odpadać od wilgoci i pękać od niskich temperatur. Spray jest o niebo trwalszy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.