Skocz do zawartości

Tanie i popularne zestawy z Allegro + dodatkowe wykorzystanie drukarki 3D

fire45

Pomocna odpowiedź

Poszukuję gotowego zestawu (złożonego lub do złożenia) drukarki 3D.

Chciałbym rozpocząć swoją przygodę w tym temacie, dlatego szukam czegoś taniego i sprawdzonego.

Sprzęt do potrzeb własnych, nie do produkcji elementów na masową skalę.

Na Allegro można już zdobyć je poniżej 1000zł albo nieco ponad tą kwotę - cieszą się one różną popularnością.

Dla przykładu :

http://allegro.pl/drukarka-3d-reprap-prusa-i3-rework-by-printed-i5717740062.html - sprzedano 48 sztuk.

http://allegro.pl/drukarka-3d-prusa-i3-duzy-lcd-ramps-zestaw-diy-i5741431275.html - sprzedano 32 sztuki.

Co o nich sądzicie?

Te drukarki pewnie można kompletować samodzielnie, jednak to chyba opcja dla bardziej zaawansowanych...

Gdzieś, kiedyś w jakimś artykule czytałem o innych możliwościach wykorzystania konstrukcji drukarki 3D

do tworzenia np. grawerów czy wycinania danego kształtu w wybranym materiale. Czy możecie mi

ze swojego doświadczenia powiedzieć coś więcej w tym temacie?

Prawdę powiedziawszy ciężko stwierdzić która będzie lepsza. Są w zasadzie identyczne ceną, osprzętem itp. Więc tego nie doradzę.

Powiem natomiast, żebyś koniecznie wziął wersję z dyszą 1,75, bo to aktualnie standard i wszyscy na tym drukują.

Jeśli faktycznie mało zamierzasz drukować, to powinna Ci taka drukarka wystarczyć, ale spodziewaj się, że na początku trochę walki z kalibracją będzie.

Co do innych zastosowań - możliwości jest dużo - grawerowanie, frezowanie, cięcie laserem, pisanie pisakiem, drukowanie z karmelu, ciasta... Po prostu do wszystkiego potrzebne są odpowiednie modyfikacje drukarki, ale nigdy ich nie robiłem, więc najlepiej przekop internet, na różnych forach jest tego pełno a i youtube wiele pokaże.

• Pomogłeś! 1

Oczywiście doradzę Ci dołożenie niedużej kwoty i kupno tej konkretnej drukarki:

Sam taką posiadam i jak dla mnie jest jednym z lepszych z tanich chinoli.

Oczywiście w pierwszym momencie warto wydrukować sobie tunel chłodzący radiator, ponieważ jest to źle przemyślane - ciepło za wysoko podchodzi do góry.

Polecam!

Komentarz dodany przez: Treker

_allegro

@ZALO co to dokładnie za model? Gdzie kupiłeś?

Swoją drogą... w czym jest ona lepsza od wskazanych przeze mnie dwóch egzemplarzy?

Pokusisz się o jakieś konkretne porównanie?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Drukarka dostępna jest pod linkiem:

Prusa i3

Sprzedawca: davidgol

2015 Drukarka 3D Prusa i3 LCD SD fila 2kg GRATIS!

Oczywiście maszyna idzie bezpośrednio ze wschodu.

Drukarkę dla siebie wybierałem kierując się brakiem w niej części drukowanych, porównywałem ją z resztą dostępnych na aukcjach. Brałem też pod uwagę sprzęgiełka aluminiowe a nie jakieś kawałki wężyka, Po dłuższym czasie użytkowania mogę stwierdzić, że decyzja o zakupie była jak najbardziej trafna. Chciałem aby ekstruder był montowany na ramie, bo uważam że jego masa wpłynęła by niekorzystnie na jakość wydruków i na szybsze zużywanie się części odpowiedzialnych za cały posuw X, chociaż możliwe że nie ma aż tak znaczącego wpływu, bo nie poparłem tego doświadczeniem.

Jak na razie sprawuje się bez zarzutów, jedynie co to wymieniłem przewody od zasilacza do elektroniki b chińczyk trochę przesadził z oszczędnością na przekroju i stare przewody się grzały.

ZALO, ekstruder na ramie zmienia tyle, że wzrasta bezwładność filamentu i przez to czasem jest problem z dobraniem odpowiednich parametrów retrakcji. No i niezbyt można drukować z elastycznych materiałów...

A części drukowane w drukarce tego typu to nic złego.

Ze sprzęgłami masz rację, ale zamiast dokładać 400zł do konstrukcji, lepiej kupić parę sprzęgieł za 30zł.

Ogólnie łatwo wpaść w taki wir, że jest fajnie, ale można dołożyć tylko trochę i będzie lepsza. Bo za kolejne parę stówek ekstra można dopaść prusę i3 na stalowej ramie, potem można dołożyć trochę i mieć jakąś drukarkę z dwoma ekstruderami, potem można dołożyć trochę i kupić używanego gate, albo dołożyć jeszcze trochę i mieć vertexa. I tak to się ciągnie aż człowiek zaczyna się przymierzać do kupna makerbota chociaż wystarczyłaby najtańsza drukarka...

Jeśli chodzi o tą bezwładność filamentu to owszem, w rurce prowadzącej filament od ekstrudera do głowicy jest trochę luzu, co ma różnice między wprowadzaniem filamentu, a wycofywaniem, filament wtedy idzie odpowiednio po zewnętrznej lub po wewnętrznej. Rurka dodatkowo się w jakimś tam minimalnym stopniu rozciąga. To są te sprawy które zauważyłem w tym konkretnym modelu, aczkolwiek jest to do zniwelowania w ustawieniach drukarki, czyli odrobinę więcej wycofać i odrobinę więcej podać.

Jeśli chodzi o ten wir dopłacania to i owszem, można tak w nieskończoność, ale ja osobie która nie miał styczności z drukarką to polecam ten model, jak wciągnie się i zajara całym tym światem druku 3D to wtedy albo zbuduje swój model według preferencji, albo kupi jakiś konkretny za dużo większe pieniądze.

Ja też jestem posiadaczem Prusa I3 z plexi i muszę przyznać że jakościowo to nie grzeszy 🙂

Przykładowe zdjęcie po około miesiącu zabawy:

Filament Devil Design PLA Kolor: Naturalny

Czas około półtora godziny.

Jak dla mnie wydruki z tej prusy są zadowalające, uważam że ciężko o dużą dokładność w wydruku tego typu. Dodatkowo powierzchnia nie jest idealna, ale taki już tego urok.

Wydruk wspomnianego tunelu chłodzącego:

Tunel na mniejszy wentylator:

siddawid, ale Ty nie umiesz kalibrować tylko zmieniasz wszystkie ustawienia na raz na pałę...

i3 z plexi daje radę, plastikowe elementy konstrukcyjne nie są złe, a bowden to gadżet, ale nie zawsze pożądany i nie ma sensu moim zdaniem wywalać na niego kasy. Ten set za 990zł jest wystarczający, żeby się "wciągnąć i zajarać"

siddawid, ale Ty nie umiesz kalibrować tylko zmieniasz wszystkie ustawienia na raz na pałę...

i3 z plexi daje radę, plastikowe elementy konstrukcyjne nie są złe, a bowden to gadżet, ale nie zawsze pożądany i nie ma sensu moim zdaniem wywalać na niego kasy. Ten set za 990zł jest wystarczający, żeby się "wciągnąć i zajarać"

Ja na pałę nie ustawiam 🙂 Niektórych rzeczy nie wiedziałem i tyle 😋

Nie wiem czy przypadkiem nie czytałem tutaj na forum Twojej wypowiedzi odnośnie

rynku używanych drukarek 3D. Łatwo ją kupić, ale trudniej sprzedać.

Chcę kupić przemyślany sprzęt, do budżetu dwóch zaproponowanych w pierwszym moim

poście drukarek mogę coś dołożyć. Po prostu chcę drukować a nie się denerwować się

i kombinować jak ją sprzedać i mieć święty spokój jednocześnie zrażając się do tematu.

Okej, wychodzi na to, że nie zrozumiałem Twoich potrzeb. W takim razie pozostaje tylko dozbierać trochę i polować na używaną 3novatica gate. Bo wszystko poniżej to zawsze będzie denerwowanie się i walka.

Okej, wychodzi na to, że nie zrozumiałem Twoich potrzeb. W takim razie pozostaje tylko dozbierać trochę i polować na używaną 3novatica gate. Bo wszystko poniżej to zawsze będzie denerwowanie się i walka.

Tylko po co od razu te nerwy? 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.