Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Musze się upewnić zanim kupie ten uC a moje pytanie to: czy gdy wyjmę z arduino swojego atmege i włożę nowy kupiony wraz już z bootloaderem arduino zaprogramuje sobie go w dowolny sposób po czym wyjmę i podłącze go gdzieś poza arduino to będzie działać? Z góry dzięki za odpowiedz 🙂

Ciężko wgrywa sie bootloader programatorem do uC? i czy taki programator jest przeznaczony do jakiś szczególnych czy działa ze wszystkimi uC?

akimata, zależy od programatora.

Ogólnie USBASP działa z praktycznie wszystkimi AVR.

Oczywiście do STM32 jest co innego, do PIC co innego i tak dalej.

Aktualnie mam 3 różne programatory 🙂

Wgrywa się go tak samo jak dowolny inny program - podłączasz i klikasz "wgraj".

• 2 tygodnie później...

No jak sie okazało po wszystkim samo wyjęcie atmegi328p z arduino i odpowiednie połączenie do zasilania i odpowiednich wyjść/wejść nie wystarcza. Z tego co wyczytałem nalezy jeszcze podłączyć odpowiedni kwarc + kondesatory w celu chyba zrobienia generatora jeśli się nie myle

Utknąłem niestety, mam atmege328p która działa normalnie w arduino, wyciągam ja z arduino podłaczam zasilanie, mase oraz kwarc i nic, jakby w ogole nie działał . Jakieś pomysly?

Udało mi się uruchomic diodę ale jak juz podłaczam docelowo czyli nadajnik RF to komunikacji brak... muszą byc antenki na nadajniku i odbiorniku czy bez nich tez powinno działac na maly dystans?

@edit sprawdziłem na starym domowym radiu, np gdy ożyje pilota od bramy to słychać to lecz gdy podłącze do arduino swój nadajnik to 0 odzewu, jakby nic sie nie działo

@edi2 działa na ten moment

Teraz mam taki problem, ze po paru podaniach stanu wysokiego za którymś razem jest totalna zwiecha i tylko odcięcie atmegi od zasilania przynosi jakiekolwiek rezultaty. Z takim problemem nie mam co nawet próbowac gdzieś to montować bo jak ja to bedę restarował...

Poprzedni błąd sam sie rozwiązał tak naprawde, kod moge wstawic ale jest on wzięty z jakiejś strony wieć powinien byc dobry. Cała atmega sie zawiesza, 0 sygnału nic, tylko odłaczenie zasilania coś daje. Kondesatory przy kwarcu i przy zasilaniu też są. Jedyne czego nie ma to rezystora 10k przy resecie do 5V ale wtedy miałbym losowe resety a nie losowe zawieszki całego kontrolera.

No własnie w tym problem, ze działa ale nie tak jak powinno. Takie zawieszanie mikrokontrolera jest po prostu niedopuszczalne, zamontuje to gdzieś i co? zawiecha i bedę rozbierał bo cos sie zawiesiło, musze znaleść problem albo sobie odpuscic ...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...