Skocz do zawartości

Programowanie ATmegi328


akimata

Pomocna odpowiedź

Musze się upewnić zanim kupie ten uC a moje pytanie to: czy gdy wyjmę z arduino swojego atmege i włożę nowy kupiony wraz już z bootloaderem arduino zaprogramuje sobie go w dowolny sposób po czym wyjmę i podłącze go gdzieś poza arduino to będzie działać? Z góry dzięki za odpowiedz 🙂

Link do komentarza
Share on other sites

akimata, zależy od programatora.

Ogólnie USBASP działa z praktycznie wszystkimi AVR.

Oczywiście do STM32 jest co innego, do PIC co innego i tak dalej.

Aktualnie mam 3 różne programatory 🙂

Wgrywa się go tak samo jak dowolny inny program - podłączasz i klikasz "wgraj".

Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No jak sie okazało po wszystkim samo wyjęcie atmegi328p z arduino i odpowiednie połączenie do zasilania i odpowiednich wyjść/wejść nie wystarcza. Z tego co wyczytałem nalezy jeszcze podłączyć odpowiedni kwarc + kondesatory w celu chyba zrobienia generatora jeśli się nie myle

Link do komentarza
Share on other sites

Utknąłem niestety, mam atmege328p która działa normalnie w arduino, wyciągam ja z arduino podłaczam zasilanie, mase oraz kwarc i nic, jakby w ogole nie działał . Jakieś pomysly?

Link do komentarza
Share on other sites

Udało mi się uruchomic diodę ale jak juz podłaczam docelowo czyli nadajnik RF to komunikacji brak... muszą byc antenki na nadajniku i odbiorniku czy bez nich tez powinno działac na maly dystans?

@edit sprawdziłem na starym domowym radiu, np gdy ożyje pilota od bramy to słychać to lecz gdy podłącze do arduino swój nadajnik to 0 odzewu, jakby nic sie nie działo

@edi2 działa na ten moment

Link do komentarza
Share on other sites

Teraz mam taki problem, ze po paru podaniach stanu wysokiego za którymś razem jest totalna zwiecha i tylko odcięcie atmegi od zasilania przynosi jakiekolwiek rezultaty. Z takim problemem nie mam co nawet próbowac gdzieś to montować bo jak ja to bedę restarował...

Link do komentarza
Share on other sites

Poprzedni błąd sam sie rozwiązał tak naprawde, kod moge wstawic ale jest on wzięty z jakiejś strony wieć powinien byc dobry. Cała atmega sie zawiesza, 0 sygnału nic, tylko odłaczenie zasilania coś daje. Kondesatory przy kwarcu i przy zasilaniu też są. Jedyne czego nie ma to rezystora 10k przy resecie do 5V ale wtedy miałbym losowe resety a nie losowe zawieszki całego kontrolera.

Link do komentarza
Share on other sites

No własnie w tym problem, ze działa ale nie tak jak powinno. Takie zawieszanie mikrokontrolera jest po prostu niedopuszczalne, zamontuje to gdzieś i co? zawiecha i bedę rozbierał bo cos sie zawiesiło, musze znaleść problem albo sobie odpuscic ...

Link do komentarza
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.