Skocz do zawartości

Uruchamianie urządzeń za pomocą timera

Dolc1

Pomocna odpowiedź

witam mam pewien problem od kilku dni myślę nad rozwiązaniem i nie mam pomysłu. Mój projekt posiada 8 urządzeń ale dla uproszczenia przyjmijmy że są to 3 diody sterowane czasem. Ustawiam dzień godzinę minute włączenia diody i czas świecenia (od 1sek do 59minut) Proste do wykonania. Natomiast zależy mi na tym aby nie paliły się 2 lub 3 diody jednocześnie ale każda musi wykonać swoją prace. Załóżmy że pierwszą diode ustawiam na 10:59 i ma świecić 11 minut drugą 11:02 na czas 2 minut i trzecią na 11:02 na czas 2 sekund. Czasy się pokrywają. Chciałbym aby pomimo ustawień 2 dioda włączyła się dopiero jeśli pierwsza zgaśnie a trzecia jeśli zgaśnie druga. Planowałem zaprogramować arduino tak aby nie było możliwości ustawienia podobnych czasów czyli jeśli dioda 1 włącza się o 10:59 i świeci 11 minut to przy ustawieniu diody 2 wyświetla się 10:57, 10:58, 11:10, 11:11 poprostu omija zarezerwowany czas ale w przypadku 8 urządzeń i prograwowaniu 7 dni w tyg. + godzina i minuta z pracą sekundową program był by długi jak z Warszawy do Moskwy. wierzę że jest jakieś proste rozwiązanie. Proszę o pomoc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.