Skocz do zawartości

Pomoc w zabezpieczeniu prądowym

okatse

Pomocna odpowiedź

Witam

Zbudowałem małe cnc na arduino.

arduino uno + cnc shield v3 + 3 stepsicki + 3 silniki krokowe.

Wszystko działa ale mam dwa problemy:

1) Kręcące się silniczki powodują "prąd cofający" sie na zasilacz - normalna sprawa - ale przydało by się przed tym zabezpieczyć. Pomyślałem o diodzie zenera - ale w układzie płynie 4.5A /20V więc to raczej zły pomysł. Macie jakiś pomysł jak zrobić aby prąd z silniczków nie wracał do zasilacza ?

2) Druga sprawa jest dziwna - Uruchamiam arduino wysyłam gcode i cnc pracuje poprawnie. W momencie gdy do przedłużacza do którego jest podłączony zasilacz od cnc podłączę i uruchomię wiertarkę lub odkurzacz lub suszarkę - arduino zaczyna szaleć - albo sie zawiesi wykonywanie kodu albo dostaję komunikat że port com jest niedostępny i muszę wyjąć kabel usb z kompa i podłączyć na nowo albo coś jeszcze innego.

Wszystkie kabelki wymieniłem na ekranowane. Cyrk z arduino występuje tylko przy niektórych urządzeniach (wiertarka , suszarka , odkurzacz) a przy innych nie (wyrzynarka, mikrofala ). Dziwne to zjawisko.

Nie opisałeś dokładnie jak masz zrobiony system zasilania. Ile jest zasilaczy? Czy ten sam napędza drivery silniki i (przez jakiś stabilizator) Arduino? Jeżeli ktoś ma oszczędzić na projekcie, zwykle zaczyna od filtrów wejściowych bo tego bezpośrednio nie widać w osiągach na wyjściu. To oznacza, że np. zasilacz nie tylko staje się bardziej podatny na zakłócenia pochodzące z zewnątrz, ale też sam generuje więcej do sieci. To może być ten przypadek. Musisz narysować schemat swojego systemu. Pokaż zasilacze i prowadzenia wszystkich kabli: mas, zasilań i sygnałowych. Możesz zacząć od podłączenia zasilacza przez przedłużacz z filtrem - czasem są takie gotowe w handlu. Możesz też kupić osobny filtr przeciwzakłóceniowy i podłączyć go między sieć 230VAC a zasilacz. Ewidentnie urządzenia z silnikami komutatorowymi robią źle Twojemu systemowi. Mimo obowiązujących norm każde z nich generuje szerokie spektrum zakłóceń. Tak promieniowanych (i na to pomagają kable ekranowane, ale tylko poprawnie połączone) jak i przewodzonych (i tu tylko filtry LC).

http://www.astat.com.pl/emc/filtrowanie/filtry-jednofazowe

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=112932&page=1&s_field=artykul&s_order=ASC

A co do zwrotu mocy do zasilacza: przede wszystkim musi ograniczyć ich szybkość. Szybkie szpilki musisz zamienić na powolne wzrosty napięcia za pomocą kondensatorów. Wmontuj dużo kondensatorów ceramicznych (na min. 50-100V) tuż przy driverach tak żeby było tego w sumie kilka uF a potem daj jeszcze równolegle do tego kilka dobrych elektrolitów (też na 50V) tak żeby wyszło z 1000uF. Dopiero teraz możesz myśleć o eliminacji przepięć. Z szybkimi przebiegami żaden bardziej skomplikowany obcinacz sobie nie poradzi, ale teraz ma szansę. Najprostszy jaki przychodzi mi do głowy to TL431 ustawiony na wykrywanie napięcia powiedzmy 0.5V większego niż daje zasilacz plus duży tranzystor pnp załączany w chwilach przerostu. Może dwa tranzystory - mniejszy i większy żeby uzyskać odpowiedni prąd nie przemęczając słabego 431. Coś takiego nazywa się shunt regulator (stabilizator równoległy). Przykład czegoś takiego masz na rys. 31 w tym dokumencie - tylko oczywiście wywalasz rezystor wejściowy na szynie zasilania i musisz dorysować drugi tranzystor:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl431.pdf

Ten układ nie dopuszcza do wzrostu napięcia powyżej ustawionego progu załączając tranzystor(y) i zwierając wszelkie "nadwyżki" do masy.

Cześć

Własnych zdjęć nie mam - były by całkowicie nieczytelne, nic byś tam nie zobaczył.

Budowa maszynki jest prosta:

a) Arduino i cnc shild + stepski wyglądają tak

Stepstick to taki model

b) Do cnc shild podłączony zwykły zasilacz z kompa 500W

c) arduino zasilane normalnie ze usb

d) Układ wygląda tak (kabelek biały i fioletowy to zasilanie w zasilacza PC)

e) Co do kondensatorów - to przy każdym stepstiku / silniczku - jest kondensator

f) Stepstiki maja regulator prądu - wydawało mi się że to załatwi sprawę i dodatkowy regulator będzie zbędny

Rozumiem że pierwsza część Twojej wypowiedzi tyczy się punktu 2 z mojej wypowiedzi ??

Komentarz dodany przez: Treker

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.