Skocz do zawartości

Zmiana napięcie wejściowego w mostku H

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siemka. Mam pytanie częściowo nie związane z tematem, ale proszę o przychylność władz tego forum 😅 Zrobiłem sobie mostek i podłączyłem na wejściu 7,0V to wtedy na wyjściu było 5V. A jak zwiększyłem napięcie wejściowe do 7,4V to na wyjściu było już 6,4V. Czy to są prawidłowe objawy?? Jeżeli tak to jakie musiałbym podłączyć napięcie abym uzyskał na wyjściu 7,2V. Proszę o pomoc... I mam jeszcze jedno pytanko. Jaki akumulatorek byście polecali? Chodzi mi tu o coś niedrogiego i w miarę dobrego 🙂

abxyz, kolega pytał czy to normalny objaw, a nie czym to zastąpić. Czasami zastępować nie warto.

Tranzystor posiada spadek napięcia na złączu C-E, spadek ten wynosi ~0,7V więc na dwóch tranzystorach będzie ~1,4V spadku. Spadek ten może się zmieniać w zależności od prądu, napięcia i temperatury. Żeby uzyskać 7,2V na wyjściu musiałbyś zastosować 8,5-9,5V w zależności od obciążenia. Jeżeli to silnik, to nie przejmuj się tym, jeżeli chcesz sterować czymś co wymaga stałego napięcia - to mostek się do tego nie nadaje.

Spadek napięcia w przypadku L293/L298 jest opisany w nocie katalogowej i jest nie mniejszy niż na zwykłych tranzystorach.

Akumulatorki najlepiej Ni-MH na początek - paluszki - można kupić tanio razem z ładowarką. Tylko nie wierz w to co napisane na obudowie 🙂 Markowy akumulatorek 1800mAh jest znacznie lepszy niż 2800mAh nieznanej/taniej firmy.

Ogniwa li+ na początek to słaby wybór - wymagają specjalnej ładowarki, bardzo łatwo je zniszczyć (przez perforację obudowy, rozładowanie poniżej 2,5V, lub przeładowanie) a przy zwarciu łatwo o tragedię

McRancor dzięki za pomoc 🙂 Stawiam Ci piwko 😅 Zostanę przy zrobionych już mostkach. A co do tych paluszków to nie lepiej kupić już cały akumulatorek na określone napięcie?? Jeżeli chodzi o firmy to jakie znacie dobre??

[ Dodano: 2007-06-24, 22:05 ]

Prosiłbym i pomoc w doborze tego zasilania. Sam nie wiem które jest dobre 🙄 Może znacie godne polecenia firmy...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...