Skocz do zawartości

sterowanie ramieniem

muszka

Pomocna odpowiedź

witam

Mam pytanie jak można by było zrobić sterowanie do ramienia robota przez RS232 lub USB .

Ramię porusza się w 4 płaszczyznach podstawa , pion ramienia , pozioma część , chwytak oraz otwieranie i zamykanie chwytaka .

Mówiąc krótko jest to zabawka sterowana dżojstikiem do której chciałbym zrobić sterowanie za pomocą komputera . Widziałem podobne projekty lecz nie znalazłem odpowiedzi jak można zrobić sterowanie . Prosiłbym o schemat płytki spis części oraz kilka słów wytłumaczenia .

Z góry dziękuję .

Zainteresuj się serwokontrolerami.

Projekt na RS232 z mojej uczelni

Gdzieś na forum widziałem też kiedyś wersję przerobioną na USB (na FT232).

Jako mechanizmy wykonawcze wykorzystujesz wtedy tzw. serwa modelarskie. Akurat jestem w trakcie składania czegoś podobnego, najważniejsze to nie przesadzać z długościami ramienia - chyba, że planujesz kupno naprawdę mocnych serw.

On już ma ramie co wnioskuje z wypowiedzi. Tak że nie bardzo przyda mu się info.

Pierw poczytaj na forum o mostkach H, do sterowania silnikami. Później wpisz w google Sterowanie LPT. Jest tego pełno. ;] I sygnały na mostki wysyłasz z lpt. viola.

Dzięki za posty .

Znalazłem na allegro identyczne ramię i daję do niego link

http://www.allegro.pl/item629227893_robot_do_naprawy.html

Chodziło by mi o jakiś układ do którego mógłbym podłączyć silniczki z ramienia

i nimi sterować z komputera . W sumie nie wiem za co się za bardzo zabrać , przeczytałem o mostkach H ale jak mógłbym złożyć układ do sterowania .

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

do wszystkich silników musisz zastosować mostki H, po czym sygnały sterujące najprościej daj na linie wyjściowe z lpt. I najprostszym programem sterującym lpt dawaj 1 albo 0 na pinach, gdzie są podłączone mostki.

muszka, serwokontroler był by ok, gdybyś sam robił to ramię i wykorzystał do tego serwomechanizmy. W przypadku, gdy ramię jest gotowe i składa się z gotowych elementów wykonawczych (zakładam, że jednak nie są to serwomechanizmy), potrzebujesz głównie kabla LPT, portu LPT w komputerze i trochę googlowania na temat sterowania urządzeniami przez port LPT. Obsługę joystick'a czy innego pada łatwo dodać przez Windows przy gotowym programie sterującym (są darmowe aplikacje, które pozwalają przypisać przyciski/przesunięcia drążka do klawiszy na klawiaturze).

• Lubię! 1

A gdybym chciał samemu od podstaw zbudować ramię z serw to czy mógł bym użyć

mikro serw z szybowca ?

Mam pytanie czy ktoś z was samemu wykonał serwo kontroler ?

Zastanawiam się nad SK18 lub NE041 .

Który z nich jest lepszy ?

Czy samemu mógłbym wykonać taki kontroler?

Szukałem schematów i części potrzebnych do wykonania któryś z tych serwo kontrolerów .

jeśli ktoś miałby takie informacje byłbym bardzo wdzięczny .

pozdrawiam

Właśnie kupiłem to ramię (jest to model: QuickShot Robo Arms). Jest to dość ciekawe urządzenie i mam zamiar w najbliższym czasie opisać jego działanie na Diodzie.

Z ciekawostek: to ramię miało dedykowany sterownik (pod LPT), oraz soft. Jeżeli rozbierzesz podstawę, zobaczysz w jaki sposób jest sterowane.

W chwili obecnej posiadam równiez ramię z firmy Velleman i niestety w porównianiu do QuckShota, Velleman jest zwykłą niezbyt solidnie wykonaną i dość droga zabawką (cena 198,00 zł).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.