Skocz do zawartości

Kurs STM32 F4 - #10 - Obsługa SPI, wyświetlacz OLED

Pomocna odpowiedź

Cześć, w kursie przy sekcji o dołączaniu do biblioteki jest napisane:

Cytat

Zawartość inc przekopiujemy więc do folderu .../07_SPI_OLED/Inc, a zawartość src do folderu .../07_SPI_OLED/Src.

Problem w tym, że zaimportowany projekt nie zawiera tych folderów, są w folderach "wyżej". Nawet w zaprezentowanych sposobach dodawane są tylko dwa pliki (Fonts.c i SSD1331.c) do katalogu User

Z kolei w załączniku z paczką projektu już w folderach jest prawidłowo porozmieszczane.

Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego do Project Explorera są ładowane tylko podfoldery?

Możliwe, że to jakiś problem wynikający z aktualizacji środowiska. Jakiś czas temu była aktualizacja, która trochę namieszała. Możliwe, że projekty z poprzedniej wersji z jakiegoś powodu są importowane błędnie. Udało Ci się rozwiązać ten problem, czy nie możesz uruchomić przykładów?

• 3 miesiące później...
(edytowany)

Witam,

Mam taki problem, że po wgraniu kilka razy programu z Państwa kursu na płytkę wyświetlacz przestał mi działać. Zero reakcji na wyświetlaczu. Ktoś kiedyś spotkał się z takim problemem?

Edytowano przez marville
Post widoczny jako ukryty, nie wiem dlaczego.

@marville witam na forum 🙂

Wgrywanie programu na płytkę nie powinno w żaden sposób wpłynąć na działanie wyświetlacza. Czy sprawdziłeś dla pewności wszystkie podłączenia, może przypadkiem coś przestało stykać. Nie przypominam sobie, aby ktokolwiek napotkał wcześniej na tego typu problem.

• Pomogłeś! 1
  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesiące później...
Dnia 13.07.2016 o 14:43, gufim napisał:

Fajna kolejna częć ale szkoda że tak krótka i mam pytanie jak stworzyć i dołączyć dodatkowe pliki .c raz .h

Też chciałem się o to zapytać

Dnia 13.07.2016 o 18:44, JSt napisał:

gufim to właśnie jest częściowo opisane w artykule - jak dodać pliki bibliotek. Powinny być 2 pliki o takiej samej nazwie ale rozszerzeniach h i c czyli np biblioteka.h i biblioteka.c. Plik h to plik nagłówkowy (header), c to właściwe kody funkcji. W pliku c na początku piszesz #include "biblioteki.h",plik h dołączasz przez podobne #include "biblioteka.h"w głównym pliku (main.c) Pliki powinny się znajdować w odpowiednich folderach - pliki h w inc, pliki c w src. Dalej - co i w jakiej kolejności powinny zawierać biblioteki możesz zobaczyć otwierając kilka prostych bibliotek.

Dodałem plik LCD_h.h do folderu "inc" i jest widoczny w eclipsie, natomiast plik LCD_h.c jest w folderze "src" i eclipse go nie widzi. Robiłem cleaning i refresh i nadal go nie widać. Co muszę jeszcze zrobić?  Plik .c ma taki znaczek okna zamiast literki "c" więc zdecydowanie coś źle zrobiłem.

Plik_C.png

• 3 tygodnie później...
(edytowany)

Cześć.
Mam pytanie czy da się w argumencie funkcji display_string zamiast podawać za argument na sztywno napis, można tam umieścić  jakąś zmienną która podczas trwania programu jest inna i będzie ona wyświetlana na ekranie (chodzi mi dokładnie o zmienną volatile uint16_t jest to zmienna która przechowuje informację o pozycji enkodera) , jeżeli tak to jak tego dokonać?

/* USER CODE BEGIN 2 */

ssd1331_init();

ssd1331_clear_screen(BLACK);

ssd1331_display_string(0, 0, "Hello World!", FONT_1608, GREEN);

/* USER CODE END 2 */

Dziękuję za pomoc !

Edytowano przez adisaf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...