Skocz do zawartości

Technika cyfrowa - #8 - podsumowanie kursu

Pomocna odpowiedź

Dzięki za kurs. Porównując go z kursami elektroniki, ten był zdecydowanie za krótki. Dużo innych tematów jest do omówienia jak przerzutniki, liczniki itp. Może jednak będzie część II, lub rozbudujecie część I?

Praktyczna uwaga: zworki w zestawie bardzo się przydają do schludnego wykonania połączeń. W kursach elektroniki były giętkie przewody przez co często robił się bałagan. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby załączanie zarówno zworek jak i tych elastycznych kabelków w kursach, bo ich kombinacja pozwala na kompromis pomiędzy porządkiem, a praktycznością (czasem taki dłuższy giętki kabelek zaoszczędza nam zabawy ze zworkami).

• Lubię! 1
(edytowany)

Tak dla kontrastu dzisiaj w pracy bawilłem się taką hybrydową cyfrówka z PRLu produkcji Unitra-Telpod, nazywało się to chyba DTL. Układy na schemacie były oznaczone jako HUS - Hybrydowy Układ Scalony.

E-100-02H3.thumb.jpg.87b336b62a20740bb51901fb60c31f87.jpg

Co ciekawe Telpod nadal istnieje, można nawet te układy kupić, i dostać do nich DTRki. Np. taki multiwibrator.

E100-07 karta katalogowa PL.pdf

Multiwibrator.thumb.jpg.042343458593d22b620062cb2f2d8a3f.jpg

Można sobie spróbować zbudować/odtworzyć z elementów dyskretnych, i będzie działał. Taka fajna lekcja historii, cyfrówki, techniki lat 70, i praktycznych układów. Co ciekawe maszyny zbudowane na tym, działają do dzisiaj, osobiście widziałem przynajmniej 3.

Edytowano przez BlackJack
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...