Skocz do zawartości

Robot sterowany przez wifi z klawiatury/ekranu w przeglądarce

sebciq

Pomocna odpowiedź

Witam!

Jest to mój pierwszy projekt na Rapsberry i chciałbym spytać o dwie rzeczy:

a) Chciałbym aby robot jechał wtedy kiedy wcisnę np klawisz strzałki do przodu (jeśli ją puszczę to robot ma się zatrzymać) - chodzi mi wyłącznie o skrypt który po wciśnięciu klawisza daje stan wysoki, zaś po puszczeniu go stan niski.

b) W taki sam sposób chciałbym aby działały strzałki wyświetlane na ekranie w przeglądarce (wciskam - robot jedzie, puszczam przycisk - robot się zatrzymuje) - będzie to dobrą opcją jeśli będzie ktoś sterował robotem z poziomu przeglądarki.

Wiele tutoriali w internecie: angielskich i polskich wskazuje na taki sposób że dodawany jest dodatkowy przycisk "stop" który zatrzymuje silniczki - ale jest to mało wygodny sposób do sterowania(i taki skrypt udało mi się napisać).

Chodzi mi tylko o podanie dostępnych możliwości (nie gotowego skryptu) 🙂

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że bez JavaScripta się tutaj nie obejdzie. Oczywiście jak już masz JavaScript, to żaden problem wysłać przy puszczeniu przycisku te same dane, które by normalnie były wysłane przy naciśnięciu przycisku stop.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.