Skocz do zawartości

NUCLEO - "Nieznane urządzenie"

Vroobee

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,

mam problem dotyczący komunikacji przez porty COM z Nucleo. Po dłuższej przerwie postanowiłem sobie coś zaprogramować, podłączyłem NUCLEO F103RBT6 do USB, napisałem program migający diodą dla testu, działa. Chciałem następnie przetestować USART, napisałem program, wgrałem i do tej pory wszystko OK, dopóki nie próbowałem połączyć się z PuTTy. Okazało się nie nie może połączyć się z zapamiętanym portem COM. Urządzenie nie widnieje w menedżerze urządzeń jako port COM tylko jako nieznane urządzenie. ST-Link normalnie widzi. Wygląda na to, że SAMO coś się popsuło :/ ktoś miał podobnie ?

P.s. Dodam, że sterowniki przeinstalowałem i upgrade'owałem firmware na Nucleo. Nie tylko na tym się tak dzieje, z NUCLEO F303R8T6 też tak jest. Na Discovery nie testowałem.

Vroobee, masz możliwość sprawdzenia na innym komputerze? Może masz tutaj coś za mocno namieszane z różnymi sterownikami. Ja bym dla pewności sprawdził na "czystym" komputerze, czy wgrywając sterowniki konkretnie do tej płytki wszystko ruszy. Wykluczysz przynajmniej wtedy problem sprzętowy.

Dzięki za odpowiedź 🙂 podczas sprawdzania o co chodzi natknąłem się na taki problem, że Windows 10 sam wywalał sterowniki i nie mógł ich ponownie zainstalować. Podejrzewam, że po ostatnio wprowadzonej aktualizacji tak się stało ale pewny nie jestem. Byłem zmuszony wykonać format systemu i na "czystym" systemie wszystko ładnie śmiga (jak na razie).

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.