Popularny post dementor76 Napisano Maj 23, 2009 Popularny post Udostępnij Napisano Maj 23, 2009 Poczytałem sobie tu i tam i postanowiłem zrobić model robota przemysłowego sterowany przez komputer .Całość składa się ze szkieletu zbudowanego z laminatu szklano-epoksydowego 1,6 mm dwustronnie pokrytego międzią , oraz rurki mosiężnej o średnicach 3mm wewn. i 4 mm zewn. ,kilku gumek lateksowych i czterech przyssawek , oraz śrubek mosiężnych M3 i paru innych materiałów , budowałem go na bieżąco , cały czas wymyślając szczegóły i udoskonalając po próbach , więc nie ma żadnych planów .Do napędu służą ogólnie dostępne popularne serwa modelarskie TOWER PRO SG 5010 , jest ich tam siedem ( 5 stopni swobody + chwytak ). Sterowane są przez program SERWO DJ poprzez sterownik SK 18 firmy SOMMERTECH . Do zasilania służy zasilacz impulsowy 5V o prądzie znamionowym do 15 A z komputera , ale nie ATX ,( chociaż robot pobiera tylko koło 4 A ) Efekty są dla mnie zadowalające , ale może kiedyś zbuduję następnego tym razem na mocniejszych i dokładniejszych serwach cyfrowych . Załączam zdjęcia , oraz filmiki z pracy robocika . 5 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
DevNull Maj 23, 2009 Udostępnij Maj 23, 2009 Ciekawa konstrukcja ... Jak z kosztami ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Maj 23, 2009 Udostępnij Maj 23, 2009 Zastosowałeś jakieś automatyczne poziomowanie chwytaka, czy to po prostu doświadczalnie dobrane położenie serw? Chodzi mi o układanie pudełek od zapałek głównie. I czy chwytak ma czujnik siły pozwalający mu nie zgnieść plastikowych kubków, czy podobnie jak wyżej, doświadczalnie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dementor76 Maj 24, 2009 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2009 Koszt budowy to około 350 PLN . Nie zastosowałem żadnych czujników , poprawne działanie to kwestia odpowiedniego " nauczenia " robota i doboru odpowiednich prędkości serw dla każdej sekwencji ruchu . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
damoon Maj 24, 2009 Udostępnij Maj 24, 2009 no no:) wreszcie coś innego 🙂 szacun:) fajna maszynka 🙂:) na 6 daje 5+ za serwa 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mateusz Maj 25, 2009 Udostępnij Maj 25, 2009 a daj fotki w lepszej jakości bo mało widać, i jakiś zbliżenia na przeguby 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Maj 26, 2009 Udostępnij Maj 26, 2009 No no, cóż widzę że coraz więcej ARM'ów jest na diodzie 🙂 Ciekawe prezentacje zrobiłeś Fajna konstrukcja, pozdro 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »