Skocz do zawartości

Urządzenie odtwarzające dźwięki z karty Micro SD

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam szanownych kolegów,

Konstruuje komputer pokładowy do samochodu oparty o Arduino Mega. Jego zadaniem będzie pomiar parametrów z kilku czujników, wyświetlanie podstawowych parametrów na wyświetlaczu LCD z panelem dotykowym (FT800), oraz kilka innych funkcji, ale to nie jest istotne. Wymarzyłem sobie, aby samochód z tym komputerem "przemówił" ludzkim głosem 🙂 zdaję sobe sprawę że zrobienie tego na Atmedze będzie trudne, a w połączeniu z innymi funkcjami nawet bardzo trudne, tym bardziej że nie interesuje mnie kiepskie odtwarzanie 8 bitowe. Chce się podłączyć z tym dźwiękiem na końcówke mocy od radia, a ośmiobitowe dźwięki nie brzmia dobrze. Czy ktoś z was zna albo portafi wykonać układ elektroniczny sterowany w prosty sposób (najlepiej szeregowo, co by za wiele przewodów nie ciągnąć), który będzie odtwarzał dźwięki w dowolnym formacie (najlepiej MP3) z karty pamięci? Potrzebuje układu który bedzie zdolny odtworzyć co najmniej 25 różnych dźwięków, i będzie posiadał możliwość regulacji głośności w sposób cyfrowy (nie chcę żadnych potencjometrów). No i oczywiście musi to działać w dobrej jakości, najlepiej 16 bit 44,1 kHz

Dzięki za odzew,

Mimo wszystko szukam rozwiązania które będzie już gotowe, i da zadowalającą jakość. Nie czuję się na siłach aby oprogramować odtwarzanie MP3 czy WAV, poza tym tutaj chyba potrzeba wydajniejszego procesora. Próbowałem wykorzystać gotowy projekt dostępny gdzieś na elektrodzie, zbudowaniy w oparciu o jakąś Atmegę i nawet udało się uruchomić odtwarzanie, ale brzmi to tragicznie i do tego szumi i trzaska.

To co przesłał kolega majsterv2 to już trochę przestarzałe rozwiązanie, te scalaki chyba już nie są dostępne

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...