Skocz do zawartości

Avr tansmisja radiowa

buchbuch

Pomocna odpowiedź

Witajcie. Ja znowu swoje 3 grosze bo by forum umarło 😉 Proszę mi wybaczyć niespójność wypowiedzi bo piszę na bani 😋

Poradźcie mi moi drodzy jak najłatwiej zrealizować programowo komunikację radiową za pomocą najtańszego na aledrogo modułu radiowego arduino 433MHz z wykorzystaniem ze strony nadajnika atmega8 a od strony odbiornika attiny45. Siedzę już nad tym jakiś czas i nie mogę się zdecydować. Sprzętowy odbiornik odpada ponieważ attiny nie ma usart tylko jakiś uniwersal nieumożliwiający trybu asynchronicznego i nie wiem czy mogę wykorzystać jego rejestry a od zastanawiania nad tym głowa mnie boli bo mi często płytka stykowa nie styka. Postanowiłem więc napisać to "manualnie" i teraz mam dylemat czy zastosować podejście producenta czyli: przerwania zmiany stanu - narastające zbocze zapisuje bit, opadające przesuwa (lub odwrotnie) po dopasowaniu timera do prędkości transmisji, czy olać przerwania zmiany stanu i zastosować przerwania compare match timera (8 bit) i int0 po wcześniejszym zmierzeniu "długości trwania" bitu za pomocą "start bajtu" (funkcja czytająca ma być uniwersalna i dopasowywać się automatycznie do prędkości transmisji z nadajnika na podstawie "start bajtu") i próbkowania mniej więcej w połowie taktu pinu odbierającego dane. czy może spróbować jakoś skonsolidować obie koncepcje ale za dużo mam chyba % we krwi i nie mogę sobie w tej chwili tego wyobrazić żeby mi się przerwania nie gryzły szczególnie na początku podczas dopasowywania timera albo przeoczyłem coś oczywistego 😋 Traktujcie to jak "telefon do przyjaciela" w milionerach - timer mnie kara okrutnie 😉

Proszę o nie proponowanie stm32 bo mi się z siebie śmiać chciało kiedy się dowiedziałem jak łatwo się je programuje i jak wszechstronnie można je wykorzystać ale ponieważ przekroczyłem budżet dwukrotnie (nie wysyłam pieniędzy do Chin a na alledrogo jest drogo) i nawet atmegi mi się skończyły (tak atmega musi być po stronie nadajnika) więc zostało mi attiny45 dla odbiornika i moje dylematy... pomożecie?

<> 😉

buchbuch, ja może nie do końca w temacie, ale no właśnie, te najtańsze moduły radiowe na 433MHz są nic nie warte. Dają tak mały zasięg, że aż wstyd ich używać. Nawet jak zrobisz do nich naprawdę dobrą i dopasowaną antenę to uzyskanie 10m to jest szczyt ich możliwości. Wiem bo sam to przerabiałem. Skończyłem na gotowych modułach z RSem o zasięgu 800 i 2000m 😃.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...