Skocz do zawartości

Moduł przekażników sprawdzenie schematu

darevil

Pomocna odpowiedź

Witam, zaprojektowałem w programie KiCad taki schemat, mógł by ktoś zobaczyć czy nie ma w nim jakiś błędów? ewentualnie co bym mógł w nim poprawić? dodać?

Bez_tytu_u.jpg

oczywiście w układzie brakuje jeszcze pcf'a8574 ktory miał by za zadanie rozszerzyć ilość wejść w arduino ale to bym chciał wstawić później czekam na jakąś analizę... był bym bardzo wdzięczny... pozdrawiam

Komentarz dodany przez: Sabre

Ten schemat jest zupełnie nieczytelny. Nie wiem gdzie jest wejście sygnałów logicznych, nie ma przekaźników, gdzie jest wyjście, co to za jakieś dziwne pola z krzyżykami, itd.. ?

Czy mógłbyś narysować - choćby ołówkiem na papierze - schemat sterowania jednym przekaźnikiem ale tak, by od razu było jasne jak jest idea przepływu sygnałów: wejście cyfrowe z lewej, potem w prawo jakieś tranzystory, ew. optoizolacja, potem przekaźnik, osobno zasilanie.

Ogólnie tak zasilanie za pomocą tranzystorów idzie z zacisków zasilaczy i obwód zamykają w optotranzystorze pc844 a tranzystory bc337-25 na wejściu optoizolatora jeszcze nic nie jest podlaczone, dopiero po sprawdzeniu tego będę wrzucać tam pcf8574 jako expander portow, z nim nie mam problemów.. chodzi tylko o sprawdzenie tego co narysowalem. Teoretycznie gdy podam zasilanie na pc844 noga 1 i 2 i zasilanie na zaciski zasilacza to przekaźnik powinien się zalaczym. Teraz te właśnie krzyżyki... nie wiedziałem jak dokładnie narysować przekaźniki,dlatego wykonałem na szybko te krzyżyki... dopiero się uczę rysować schematy.. przepraszam za takie podstawowe błędy...

Nie chcę żebyś się tłumaczył tylko żebyś wziął do ręki ołówek, narysował na kartce papieru schemat jednego kanału, zrobił temu zdjęcie i wrzucił na Forum. Tylko tyle. Mamy ocenić ideę sterowania (której kompletnie tutaj nie widać) czy błędy w plątaninie przewodów jaką zaprezentowałeś?

Jeśli masz problem z symbolami, szukaj takich stron jak ta (trzecie trafienie przeglądarki na zapytanie "schematy symbole elektroniczne"):

http://www.eres.alpha.pl/elektronika/articles.php?article_id=408

lub zajrzyj do pierwszej lepszej książki o podstawach elektroniki. Przekaźnik nie jest jakimś egzotycznym elementem i jego symbol znajdziesz wszędzie.

Schemat ideowy ma jasno prezentować ideę struktury i działania Twojego układu a nie po prostu zawierać wszystkie elementy połączone jakoś kablami byle się zmieściło. Może uzbrojony w symbol przekaźnika podejdź do tego jeszcze raz i narysuj to w sposób bardziej przemyślany?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.