Cerv Napisano Wrzesień 27, 2016 Udostępnij Napisano Wrzesień 27, 2016 Witam! Wziąłem się za kurs: http://kursc.forbot.pl/str001.html Wyskoczył mi błąd: command-line>: warning: this is the location of the previous definitionled.c:24: fatal error: opening dependency file .dep/led.o.d: No such file or directory Ostatecznie skompilowałem kod w Code::Blocks (ponieważ już go znam). Kompilacja dokładnie tego samego kodu dobyła się bez błędów. Jednak w folderze "Relase" mam 5 plików: led.elf led.elf.eep.hex led.elf.hex led.elf.lss led.elf.map Mam jeszcze plik main.o Który(e) powinienam wgrać do ATmega8? Ponadto który programik polecacie do wgrywania w taki sposób? Czy może w ogóle nie polecacie w taki sposób programować? Dziękuję. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Wrzesień 27, 2016 Udostępnij Wrzesień 27, 2016 1. Ten kurs jest dosyć nieaktualny. 2. Do kompilowania pod AVRy polecam Atmel Studio i do tego programator np. USBasp (na początek) 3. Przeczytaj to: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/atmel-studio-spis-tresci.html 4. Wgrywasz plik hex albo elf (Atmel Studio) ale o tym dowiesz się z linku powyżej co i jak. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
buchbuch Grudzień 14, 2016 Udostępnij Grudzień 14, 2016 można skonfigurować programator w code::bloc i programować bezpośrednio z c::b poza tym są dostępne rozszerzenia dla avr dla c::b. Bardzo przyjemnie sie na nim pisze, myślę nawet, że lepiej niż na eclipse jednak nie używam go zbyt często bo potrafi się zamulić na moim obecnym kompie dlatego używam WinAvr. Nie ma znaczenia w jakim GUI napiszesz program. Można program napisać nawet w notatniku i skompilować kompilatorem GCC dla avr. Do programowania procesora avr np. twojej atmegi8 służy program avrdude.exe i to też bez różnicy skąd go wezmiesz czy to z winavr czy avr studio czy z toolchaina. Na moje oko wsad do mc to led.elf.hex a do epromu ten drugi hex. Nie pamiętam dokładnie jak go konfigurować, da się gdzieś ustawić jakie pliki ma generować i jeśli nie używasz eepromu w projekcie to wygenruje tylko hex z wsadem do mc. Pokombinuj z c::b ja byłem zadowolony. ---------------------------------- usbasp w c::b: Tools -> Configure Tools -> Add: Executable: {folder instalacji WinAvr} \WinAvr\bin\avrdude.exe Parameters: avrdude -p $(MCU) -P usb -c USBasp -U flash:w:"${PROJECTDIR}bin\Release\${PROJECTNAME}.hex":a dla EEPROM: avrdude -p $(MCU) -P usb -c USBasp -U eeprom:w:"${PROJECTDIR}bin\Release\${PROJECTNAME}.epp":a Fuse bity: -U lfuse:w:${TARGETOUTPUTBASENAME}.lfs -U hfuse:w:${TARGETOUTPUTBASENAME}.hfs Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »