Skocz do zawartości

Silnik z drukarki

mm

Pomocna odpowiedź

Z mojej starej drukarki wymontowałem dwa silniki: " RS445PA14233R 00 Em 529", kompletnie nie wiem co oznaczają te oznaczenia. Po bardzo długich poszukiwaniach znalazłem w internecie notkę katalogową, którą dołączam w załączniku. Chciałbym stworzyć plotter, jednak nigdy nie miałem do czynienia z silnikami i nie za bardzo wiem jak zabrać się do tego.

Ile prądu maksymalnie pobierze taki silniczek przy zasilaniu 12v? Nie wiem jakie zasilanie dobrać.... nie wiem jak przeczytać tę notę. Czy chodzi o wartość 1.47A, czy 0.3A? - nie jest ona znacznie za mała? Tym bardziej, że na wyjściu przy drukarce widnieje napis: 12V, 0.2A.... Bardzo przepraszam za brak wiedzy, ale jestem totalnie zielony 😉

IMG_5815ecb8cfd882926.png

To są wysokoobrotowe silniczki prądu stałego z enkoderami na osiach. W górnym wierszu tabelki masz opisane parametry:

Voltage - napięcie pracy przy którym można jeszcze myśleć o sensownym używaniu tego silnika. Zwróć uwagę, że nominalnie potrzebują one 42V, czyli że producent rekomenduje tak wysokie zasilanie.

No Load - praca bez obciążenia. Przy prędkości 6500 obr/min Twój silnik będzie pobierał ok. 60mA, mało, ale wciąż przy 42V.

At Maximum Efficiency - Przy maksymalnej sprawności. To warunki w których silnik będzie najefektywniej przetwarzał energię elektryczną na mechaniczną. Masz tu obroty rzędu 5400 obr/min, prąd 300mA i moment 0.013Nm.

Stall - stan zatrzymania. Gdy podłączysz 42V i zatrzymasz wałek silnika popłynie ok. 1.5A prądu a silnik będzie "ciągnął" z momentem 0.08Nm.

To tyle jeśli chodzi o liczby. Te silniczki w czystej formie nie nadają się do napędzania niczego, no może poza dobrze dobranym śmigiełkiem. Zarówno w ploterze jak i jakimkolwiek pojeździe będziesz musiał użyć przekładni zwalniającej. Zarówno wysokie obroty jak i bardzo mały moment dyskwalifikują je do napędu bezpośredniego. To cecha wszystkich silników komutatorowych DC. Do plotera potrzebujesz ruchu liniowego np. z paska zębatego założonego na koło lub ze śruby - zobacz czy w drukarce nie było takiego mechanizmu np. do przesuwania głowicy (jaka to drukarka?). Policz sobie jakie szybkości liniowe potrzebujesz i z tego wyjdzie stopień przekładni. W przypadku napędu plotera wałkiem gwintowanym konieczna przekładnia będzie oczywiście mniejsza. W tym samym stosunku zwiększy się moment.

Dzięki wielkie za odpowiedź i wytłumaczenie tego, jak należało to przeczytać. Jest to bardzo stara i tania drukarka Epson dx3800, którą wygrzebałem z piwnicy 😉 Głowica była przesuwana za pomocą tego silniczka, na którym umieszczono "tulejkową zębatkę" która przesuwała pasek zębaty do niej przyczepiony. Jestem również przekonany, że zasilanie wynosiło 12v, a zasilacz nie zapewniał aż 1.5A... Czy mogę jakoś obliczyć natężenie nie dla 42v, ale dla 12v? Jestem bardzo początkujący i chciałbym pobawić się sygnałem pwm i mostkiem, aby sterować na razie samą głowicą w drukarce, nie chcę zmieniąć przekładni, chcę podłączyć jedynie wyprowadzenia silnika do sterownika i dobrać odpowiedni zasilacz, aby nie spalić sterownika.

A ja wygrzebałem Service Manual od tej drukarki:

http://diagramasde.com/diagramas/otros2/3700-3800.pdf

i widzę, że:

1. Główny wewnętrzny zasilacz jest przetwornicą ACDC robiącą 42V z napięcia sieciowego (str. 169).

2. Dwa silniczki opisane w tym dokumencie rzeczywiście odpowiadają specyfikacji którą pokazałeś (str. 39).

3. Jeden silnik napędza wózek głowicy, drugi przesuwa papier. Wózek jest przesuwany przez pasek zębaty (str. 119). Papier jest przesuwany takim samym silnikiem poprzez kilkustopniową przekładnię zębatą (str. 120). Powinien jeszcze być silnik krokowy od napędu skanera (str. 57).

4. Oba silniki DC sterowane są przez rzadki, podwójny driver A6627 (schemat str. 168).

Silniki opisane w tym dokumencie i używane w tej drukarce nie mają enkoderów, bo sprzężenie zwrotne od położenia brane jest z innych czujników. Czy te Twoje wyglądają dokładnie tak jak pokazanej karcie katalogowej? Ile mają kabelków lub jakie złącza?

Oczywiście, że możesz je podłączyć do niższego napięcia, ale to i tak nie są jakieś giganty mocy. Przy 4-krotnie mniejszym napięciu dostaniesz 4-krotnie mniejsze prądy a więc 16-krotnie spadnie moc.

Silnik napędzający wózek głowicy jest bez przekładni - dziwne, ale pewnie zależało im na dużej prędkości przy prawie zerowych oporach. Głowica przecież nie dotykała papieru. Może też na cichszej pracy. Wątpię, czy uda Ci się zrobić w warunkach amatorskich tak "lekki" mechanizm, by poruszać go tak niewielką siłą. Ploter XY musi przesuwać głowicą w dwóch współrzędnych a do tego jeszcze coś rysować pisakiem. Radziłbym obejrzeć kilka konstrukcji ploterów amatorskich i zobaczyć jak takie rzeczy się robi. Raczej ludzie decydują się na silniki krokowe a komutatorowe DC - nawet z enkoderami (ale obowiązkowo z przekładniami) - lądują w różnych pojazdach.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Masz rację. Jeszcze raz dzięki za obszerną odpowiedź. Zdecyduję się jednak na silniki krokowe, popatrzę na gotowe projekty, poczytam i dopiero się zabiorę za tworzenie 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...