Skocz do zawartości

Wyświetlacz przygasa

Pomocna odpowiedź

Napisano

mam problem ponieważ kupiłem niedawno arduino nano i podłączyłem wyświetlacz (16, 2) go tak jak w przykładach w arduino (programie) oraz ustawiłem potencjometr najwyżej i wyświetlacz przygasa. Napis janusz był lekko granatowy i pod odpowiednim kątem można było go zobaczyć lecz gdy patrzyło się od góry to napisu nie było widać. Nie wiem co robić ponieważ czasem jest tak jak opisałem, a czasem widać ładne białe pixele.

1. Schemat itd.?

2. Jak zasilasz? Może zasilanie jest za słabe? Taki wyświetlacz potrafi nawet do 100mA brać - zależy od typu

3. Dokładnie jaki typ, jak programujesz? Może coś w sofcie masz nie tak? To przygasanie zmienia się przy podłączeniu/odłączeniu zasilania czy w czasie pracy ciągłej?

Więcej informacji...

legum, bo można, tylko trzeba wiedzieć o jakiej wartości. Niby można uznać, że większość wyświetlaczy działa tak samo i każdy potrzebuje, strzelam, napięcia 4V na nóżce od kontrastu. Ale, no właśnie ale, każdy wyświetlacz może się delikatnie różnić od drugiego, możesz mieć troszkę niższe napięcie niż 5V i dzielnik da już inne napięcie. Po to instaluje się do testów potencjometr i nim ustawia kontrast. Jeśli konstruuje się jakieś urządzenie ze znanych i działających poprawnie elementów to można zamiast potencjometru dać dzielnik rezystorowy, ale dopiero po ustaleniu jakie napięcie jest potrzebne na nóżce od kontrastu do prawidłowego wyświetlania.

elektroprzewodnik mówił że 1k om i 10k om

Wiesz co, nie wiem co mówił elektroprzewodnik, widocznie dla jego wyświetlacza jest to ok, dla Twojego nie, albo masz inne "warunki" niż u elektroprzewodnika. Chińskie wyświetlacze nie są identyczne, nie trzymają parametrów, więc może być różnie. Napisałem Ci co powinieneś sprawdzić, więc woltomierz do ręki i mierzysz napięcie na wyjściu Twojego dzielnika. Jeśli będzie się zmieniało to albo coś nie łączy, albo źródło napięcia, z którego zasilasz płytkę ma zbyt małą wydajność i napięcie się waha.

• 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...