legum Napisano Listopad 16, 2016 Udostępnij Napisano Listopad 16, 2016 mam problem ponieważ kupiłem niedawno arduino nano i podłączyłem wyświetlacz (16, 2) go tak jak w przykładach w arduino (programie) oraz ustawiłem potencjometr najwyżej i wyświetlacz przygasa. Napis janusz był lekko granatowy i pod odpowiednim kątem można było go zobaczyć lecz gdy patrzyło się od góry to napisu nie było widać. Nie wiem co robić ponieważ czasem jest tak jak opisałem, a czasem widać ładne białe pixele. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Listopad 16, 2016 Udostępnij Listopad 16, 2016 1. Schemat itd.? 2. Jak zasilasz? Może zasilanie jest za słabe? Taki wyświetlacz potrafi nawet do 100mA brać - zależy od typu 3. Dokładnie jaki typ, jak programujesz? Może coś w sofcie masz nie tak? To przygasanie zmienia się przy podłączeniu/odłączeniu zasilania czy w czasie pracy ciągłej? Więcej informacji... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
legum Listopad 17, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 17, 2016 litery są bardzo słabo widoczne podczas pracy ciągłej schemat tutaj https://forbot.pl/blog/artykuly/programowanie/kurs-arduino-wyswietlacz-tekstowy-lcd-id4263 zasilanie USB od laptopa wyświetlacz jest z https://botland.com.pl/zestawy-startowe-dla-arduino/1846-starterkit-elektro-przewodnik-z-modulem-arduino-leonardo.html sketch taki jak na odcinku u elektroprzewodnik o lcd Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Listopad 17, 2016 Udostępnij Listopad 17, 2016 legum, nie łączy coś z potencjometrem regulującym kontrast wyświetlacza. Szukaj tu problemu. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
legum Listopad 17, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 17, 2016 bo w odcinku u elektroprzewodnika powiedział że można podłaczyć rezystory zamiast potencjometru tylko jak Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Listopad 17, 2016 Udostępnij Listopad 17, 2016 legum, bo można, tylko trzeba wiedzieć o jakiej wartości. Niby można uznać, że większość wyświetlaczy działa tak samo i każdy potrzebuje, strzelam, napięcia 4V na nóżce od kontrastu. Ale, no właśnie ale, każdy wyświetlacz może się delikatnie różnić od drugiego, możesz mieć troszkę niższe napięcie niż 5V i dzielnik da już inne napięcie. Po to instaluje się do testów potencjometr i nim ustawia kontrast. Jeśli konstruuje się jakieś urządzenie ze znanych i działających poprawnie elementów to można zamiast potencjometru dać dzielnik rezystorowy, ale dopiero po ustaleniu jakie napięcie jest potrzebne na nóżce od kontrastu do prawidłowego wyświetlania. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
legum Listopad 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 18, 2016 elektroprzewodnik mówił że 1k om i 10k om Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Listopad 18, 2016 Udostępnij Listopad 18, 2016 elektroprzewodnik mówił że 1k om i 10k om Wiesz co, nie wiem co mówił elektroprzewodnik, widocznie dla jego wyświetlacza jest to ok, dla Twojego nie, albo masz inne "warunki" niż u elektroprzewodnika. Chińskie wyświetlacze nie są identyczne, nie trzymają parametrów, więc może być różnie. Napisałem Ci co powinieneś sprawdzić, więc woltomierz do ręki i mierzysz napięcie na wyjściu Twojego dzielnika. Jeśli będzie się zmieniało to albo coś nie łączy, albo źródło napięcia, z którego zasilasz płytkę ma zbyt małą wydajność i napięcie się waha. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
legum Grudzień 3, 2016 Autor tematu Udostępnij Grudzień 3, 2016 dzięki wszystko teraz działa bo zmieniłem potencjometr (miałem spalony potencjometr) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »