Skocz do zawartości

Zamek elektroniczny sterowany z PC

Download-er

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich forumowiczów,

Chcę stworzyć sterowanie zamkiem elektronicznym (ON/OFF) za pomocą PC.

Nie jestem elektronikiem, dlatego proszę o podanie gotowych modułów sterujących lub schematu tego typu rozwiązań.

P.S. Znam się na programowaniu, więc zaprogramowanie takich kontrolerów nie będzie stanowiło dla mnie problemu.

Z góry dziękuję

Download-er

Co to znaczy "sterowanie zamkiem elektronicznym (ON/OFF) za pomocą PC"?

Chcesz zrobić rygiel elektromagnetyczny odpalany sygnałem z PC czy coś więcej? Czy to PC i jego ekran/klawiatura będą "twarzą" zamka czy chcesz coś spawać samemu? Co z zasilaniem awaryjnym gdy zabraknie prądu? Jak będą identyfikowane osoby? RFID? Wypowiedziane słowo? Odciski palców? Kod jak w domofonie? Jak będzie rola PCta? Weź napisz trochę więcej. Poza tym przejrzyj realizacje dostępne w sieci. Jest tego mnóstwo. Może podpasuje Ci jakiś gotowiec? Na samym Arduino (bez PC) jest tego mnóstwo.

• Lubię! 1

Dzięki za szybką odpowiedź.

Zamek:

EZS.jpg

Mam taki zamek i chcę móc nim sterować z PC (otwierać / zamykać). Chciałbym aby połączenie z komputerem było bezprzewodowe, aczkolwiek Wi-Fi odpada, ponieważ u nas jest często problem z internetem. W tej sytuacji połączenie bluetooth wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Do zamka będę dokładał akumulator na wypadek braku prądu oraz sterowanie pilotem, który będzie używany tylko awaryjnie.

Komentarz dodany przez: Sabre

Acha, czyli chcesz po prostu zrobić małe pudełeczko, które będzie wyposażone w moduł BT i odbiornik podczerwieni, zasilane z sieci AC i/lub akumulatora. I na sygnał z jednego lub drugiego będzie włączało elektromagnes, tak?

Czemu uważasz, że w miejscu gdzie silne WiFi nie daje rady,, delikatny BT zadziała?

Czy ten rygiel potrzebuje 230V? Jeżeli tak, to praca z akumulatora może być problematyczna.

Wydaje się, że wystarczy prosty moduł BT:

https://botland.com.pl/moduly-bluetooth/6766-modul-bluetooth-40-ble-hc-08.html

plus obok jakieś mikro-Arduino typu Tiny85 lub Nano

lub w coś w zestawie: procesorek+BT na jednej płytce:

https://botland.com.pl/moduly-bluetooth/3414-bluno-beetle-bluetooth-40-low-energy-z-kontrolerem-atmega328.html

Na pewno Koledzy jeszcze coś podrzucą.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Acha, czyli chcesz po prostu zrobić małe pudełeczko, które będzie wyposażone w moduł BT i odbiornik podczerwieni, zasilane z sieci AC i/lub akumulatora. I na sygnał z jednego lub drugiego będzie włączało elektromagnes, tak?

Dokładnie tak. 🙂

Czemu uważasz, że w miejscu gdzie silne WiFi nie daje rady,, delikatny BT zadziała?

To nie jest problem ze słabym sygnałem Wi-Fi tylko mieszkam na wsi i tu często bywają problemy z połączeniem internetowym.

Czy ten rygiel potrzebuje 230V? Jeżeli tak, to praca z akumulatora może być problematyczna.

Te zamki potrzebują 12-24V.

To nie jest problem ze słabym sygnałem Wi-Fi tylko mieszkam na wsi i tu często bywają problemy z połączeniem internetowym.

Co ma wspólnego jedno z drugim? Wi-Fi to jedno, dostęp do internetu za jego pośrednictwem to drugie.

• Lubię! 1

Co ma wspólnego jedno z drugim? Wi-Fi to jedno, dostęp do internetu za jego pośrednictwem to drugie.

Teoretycznie brak internetu nie ma znaczenia, ponieważ Wi-Fi działa lokalnie, a owy zamek będzie znajdował się w tej samej sieci lokalnej co PC. Niemniej jednak w sytuacjach gdy połączenie internetowe jest niestabilne to często restartujemy router aby wykluczyć problem routera i wówczas przez moment sterowanie PC byłoby nieaktywne. A Bluetooth w tej sytuacji będzie najbardziej stabilne.

A koszt którego rozwiązania jest wyższy, Wi-Fi czy Bluetooth?

P.S. Jeżeli chodzi o rozwiązanie z Bluetooth to zastanawia mnie proces sparowywania urządzeń z zamkiem. To będzie bezpieczne, tzn. odbiornik zamka nie będzie wyświetlał się jako urządzenie gotowe do połączenie z którym każdy komputer będzie mógł się połączyć?

Obejrzyj zestaw poleceń/komend modułu HC-05. Masz tam np:

- skanowanie dostępnych urządzeń i odczyt ich adresów,
- odpytywanie ich o nazwy,
- parowanie z konkretnym, wskazanym za pomocą adresu urządzeniem,
- po włączeniu zasilania domyślne parowanie tylko ze znanym i poprzednio używanym adresem

- czyszczenie listy znanych adresów itp.

Poza tym - już na wyższej warstwie, tej tekstowej gdzie przesyłasz konkretne dane po zakończeniu fazy parowania i ustanowieniu połączenia Twój procesorek może zażądać od komputera (a on od Ciebie) jakiejś autoryzacji typu zapytanie-odpowiedź (za każdym razem inne, losowe liczby). Już używając prostego szyfrowania symetrycznego lub jakiejś funkcji skrótu będzie bardzo trudno to podrobić. Nawet jeśli ktoś podszyje się pod komputer poprzez udawanie jego adresu i nazwy, nie będzie znał dwóch sekretów przechowywanych wyłącznie w Twoim kompie i w procesorku rygla (a one nigdy nie będą przesyłane przez radio) więc więc raczej możesz spać spokojnie. Bardziej bałbym się trywialnego łoma.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.