Skocz do zawartości

ESP8266 - obsługa 6 przycisków na stronie WWW

Pomocna odpowiedź

Napisano

ESP8266 posiada tylko 2 piny którymi mogę kontrolować (co w teorii daje 4 rózne kombinacje), jednak na swojej stronie mam 6 przycisków i na każdy z nich Arduino (połączone z ESP82666), musi inaczej reagować. Da się jakoś obsłużyć 6 różnych poleceń?

Nie używałem nigdy ESP8266, więc nie wiem jak to dokładnie działa. Skoro masz 2 piny do pełnej dyspozycji, napisz jakąś softwarową transmisje,a w Arduino będziesz to odkodowywał.

Nawet nie kupując żadnych innych modułów jesteś w stanie zrobić całkiem rozsądną komunikację choćby po I2C. Osobiście właśnie w ten sposób używam ESP8266 razem z Pro Mini, który mi robi za kontroler serw i czujników. Większość logiki jest na ESP8266 (bo ma dużo mocniejszy procesor i więcej pamięci), a na Arduino jest tylko prosty slave I2C i ustawianie PWM-a oraz odczytywanie danych z czujników zmapowane na poszczególne rejestry.

• 2 tygodnie później...

Albo połącz Arduino i ESP-01 po serialu. Wgraj do Arduino BLYNKa (szczegóły blynk.cc) ESP-01 zostawiasz z oryginalnym softem. Kilka linijek kodu i masz pełne monitorowanie i sterowanie wszystkimi portami Arduino (wej/wy cyfra/analog) z aplikacji w telefonie/tablecie z dowolnego miejsca na świecie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...