Skocz do zawartości

Dzień dobry

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, pogoda jaka jest każdy widzi więc latać modelami się nie da, przy aucie podłubać też nie bardzo, więc pomysł na zimę - odkurzyć Arduino które parę lat temu św. Mikołaj zostawił pod choinką i zbudować robocika, a że z pewnością problemy pojawią się szybciej niż się spodziewam - asekuracyjnie założyłem tutaj konto 🙂

Pewnie niektóre osoby mnie kojarzą/pamiętają z PFMRC i RC-FPV... dawno już tam nie pisałem, bo i trochę mój entuzjazm jeśli chodzi o modele i drony opadł...

Mam pewne (podstawowe) doświadczenie z robotami mobilnymi i Arduino, znana jest mi teoria... teraz czas na praktykę. Generalnie nie interesują mnie "gotowce" - mam tyle samo jeśli nie więcej satysfakcji z budowania jak z późniejszej "zabawy" 🙂 Z braku czasu jednak posiłkuję sitę gotowymi półproduktami mechanicznymi i elektronicznymi (w tym roku złożyłem zamówienie u Mikołaja na podwozie gąsienicowe DF Robot - ale zobaczymy co tam znajdzie dla mnie w swoim worze, bo trochę obawiam się rózgi 🤣). Do zestawu mam już Shielda DFRobot z L298, czujniki HC-SR04, jakiś odległościomierz na podczerwień Sharpa i czujnik ruchu. Wyobrażam go sobie jako robota patrolowego (coś jak security boty z Deus Exa 🙂. Zakładam, że robot będzie miał tryb manualny, gdzie będę nim mógł sterować aparaturą modelarską (tu będzie pewnie zagwozdka jak to pożenić z Arduino i jak skonfigurować mixy dla 2 silników w kodzie programu) i autonomiczny gdzie będzie się poruszał po zaprogramowanej trasie z możliwością ominięcia napotkanych przeszkód. Jako dodatkowego 'shielda' z sensorami zamierzam użyć Windows Phone 10 z softem Windows Virtual Shields for Arduino. Do tego wszystkiego robot otrzyma kamerę Mobius na gimbalu pan-tilt podłączoną do nadajnika FPV. Dużo tego wszystkiego, ale spokojnie, nie zamierzam integrować wszystkiego od razu. Na początek wystarczy mi sterowanie RC i FPV, a czujniki i komplikacje w kodzie będę dokładać stopniowo...

Mój prosty projekcik bazujący na Moppy:

Mój FE Ardu-Y6 copter (pierwsza wersja) w 2014 roku - jest to w całości mój projekt z kontrolerem APM i oprogramowaniem ArduCopter. Zbudowałem go w oparciu o wcześniejsze doświadczenia z tricopterami:

[YouTube]

Zmodyfikowany copter:

IMG_585949dbc51dd7864.jpg

Nagranie z mojego FE Ardu-Y6 coptera z tego roku (otrzymał nowy, trójosiowy gimbal):

[YouTube]

Może jednak te rózgi się ziściły...? 🙄

Pogoda w kratkę, ale dzisiaj w Wawie jest pięknie choć wieje. Latanie w taką pogodę to niezłe wyzwanie. Samolotem większe, ale i quadro mogą mieć kłopoty. Gdybyś kiedyś zajrzał w okolice Mostu Świętokrzyskiego (po europejskiej stronie Wisły) to możemy wspólnie zmierzyć się z Zimą w powietrzu 🙂

Hehe nie no, rózg nie było, ale okres świąteczny miałem wypełniony wizytami u rodziny i... budowaniem robota i nie miałem czasu zajrzeć na forum 😉

Robot nadal nie jest kompletny - w zasadzie mam jedynie w całości zmontowaną platformę wraz z elektroniką i w pełni działające zdalne sterowanie z klawiatury komputera przez terminal za pomocą radia SiK i z aparatury RC, przygotowałem też prosty szkielet programu dla Windows Virtual Shields for Arduino...

Projekt dokładniej opiszę w tygodniu w dedykowanym wątku...

Fotki z 24 i 25 grudnia, teraz jest nieco bardziej napakowany elektroniką...

robo1.jpg

robo2.jpg

robo3.jpg

Co do:

Komentarz dodany przez: Treker

Kolego Treker - gdyby to działało, to tak bym umieścił. Niestety skrypt za każdym razem wyrzucał informację o nieznanym typie pliku mimo, że to zwykły JPG (i nie pomogła zmiana nazwy, zmiana wielkości obrazka itp.)

Więc może najpierw ogarnijcie skrypty? 🙄

Airwolf, u mnie działa - wgrałem Twoje zdjęcia bez problemu. Niestety nie mogę odtworzyć tego samego błędu korzystając z Twoich zdjęć.

Dowód, że działa:

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...