Skocz do zawartości

Atmega8 + LCD 2x8 + L293D czy ten układ jest poprawny

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam to mój pierwszy post na tym forum czy może ktoś dla mnie sprawdzić poniższe dwa układy i napisać który jest poprawny do sterowania silnikiem 12V i wyświetlaczem za pomocą dwóch mikro przełączników S1 S2

Jeśli oba układy są złe proszę o pomoc co jest nie tak co muszę poprawić

Tak na pierwszy rzut oka źle skonstruowany jest układ resetu. Pin resetu dajesz między rezystor i kondensator, z czego rezystor do VCC a kondensator do GND.

Ja np. nie stosuję kondensatora. Daję reset przez 10k do VCC i też śmiga 🙂

Tak na pierwszy rzut oka źle skonstruowany jest układ resetu. Pin resetu dajesz między rezystor i kondensator, z czego rezystor do VCC a kondensator do GND.

Ja np. nie stosuję kondensatora. Daję reset przez 10k do VCC i też śmiga 🙂

Przecież układ resetu jest poprawny, rezystor do Vcc, nie przyjrzałeś się dobrze.

Ten kondensator, który skreśliłeś, musi tam być bo on odfiltrowuje syfy z zasilania. Kondensator przy resecie jest raczej zbędny, dobrze go mieć, jeśli używa się jeszcze przycisku. BTW te przyciski, które są na dole, lepiej podłączyć do masy 😉 I avcc (zasilanie części analogowej) też podłączyć, i gnd (agnd) z prawej strony.

Według mnie nie za bardzo dobry.

Chodziło mi o coś takiego:

Obrazek

rezolut czy ty nie widzisz, że kondensator, który tam jest jest równolegle do zasilania, więc je filtruje, rezystor jest prawidłowo podłączony do +5V, kondensator przy resecie nie jest do niczego potrzebny

Ktoś na innym forum doradził mi żebym układ podłączył tak:

Myślicie ze tak jest poprawnie i mogę się brać za projektowanie płytki drukowanej i składanie układu według tego schematu.

Trochę ciężko sprawdza się taki układ ponieważ nie masz poopisywanych wyprowadzeń poza numerami, więc trzeba by było sprawdzać z datasheetem wszystko. Czy zamierzasz programować procesor poza tym układem? Nie masz złącza do programowania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...