Skocz do zawartości

Avrdude brak połączenia

kamilj

Pomocna odpowiedź

Przy próbie wgrania programu na Atmega328P-PU ATMEL otrzymuję błąd (kiedyś wszystko działało prawidłowo).

avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes!  Invalid device signature.
Double check connections and try again, or use -F to override this check.

Przy różnych poleceniach w konsoli avrdude sygnatura zmieniała się na 0x520000, 0x540000

Walczę z tym już kilka dni więc opiszę co sprawdziłem do tej pory.

1. kilka układów atmega328, takie na które wgrywałem już wcześniej jak i nowe bez bootloadera

2. całość łączę na płytce stykowej, wiem że nie jest to najlepsze rozwiązanie więc sprawdziłem trzy różne płytki

3. zmieniałem kable

4. używałem programatora usbasp i arduino

5. wgrywałem przez arduino IDE i bezpośrednio z konsoli przez avrdude. Dodatkowo sprawdziłem MkAvrCalculator, wersja darmowa nie obsługuje atmega328, ale opcja "Sprawdź podłączony AVR" zwraca Błąd avrdude.

6. podłączałem do różnych portów usb

7. próbowałem z oscylatorem zewnętrznym i bez, z kondensatorami i bez, z rezystorem na reset i bez

Podłączam wg. schematów

https://www.arduino.cc/en/uploads/Tutorial/SimpleBreadboardAVR.png

http://arduino.ru/sites/default/files/u11826/usbasp_to_atmega328p-pu.jpg

Sprawdziłem wszystko co mi przyszło do głowy, podmieniałem każdy element kilka razy i jedyne co zostało, a trudno mi to inaczej sprowadzić to komputer, windows i avrdude.

Czy avrdude mógł jakoś przestać działać? Czy możecie polecić jakąś dobrą wersję? Pamiętam, że kilka miesięcy temu musiałem podmienić plik avrdude.conf w arduino ponieważ inaczej nie działał z programatorem.

Ten "schemat" dla usbasp jest trochę mylący, bo różne programatory mają różne rzeczy na tych nóżkach oznaczonych tam jako GND. Prawdziwe GND jest chyba tylko w prawym dolnym rogu (numer 10).

Poza tym skąd masz te układy? Programowałeś je już wcześniej? Jakie mają fusebity ustawione?

Jeden układ jest z botlandu, używałem go wcześniej, a pozostałe są z allegro. Te z allegro są nowe i może się mylę, ale nie mają ustawionych fusebitów ponieważ próba wykonania polecenia

avrdude -C "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr\etc\avrdude.conf" -p m328p -c usbasp -V -u -U lfuse:w:0xFF:m -U hfuse:w:0xD9:m -U efuse:w:0xFF:m -F

kończy się błędem

avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: Device signature = 0x640000
avrdude: Expected signature for ATmega328P is 1E 95 0F

Jeżeli chodzi o schemat połączenia usbasp to GND podłączyłem do 10, ale wg pomiarów na pozostałych wyprowadzeniach też jest.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.