Skocz do zawartości

Martwy bootloader?

rezolut

Pomocna odpowiedź

Próbuję ożywić Arduino z dawna nie używany. Kiedyś chyba działał z IDE ver 1.0.5, dziś nie chce działać z IDE 1.8.0.

Nie pamiętam czy w międzyczasie nie wgrywałem czegoś przez ISP. Czy wgranie programu przez ISP może skasować bootloader?

Jak w takim razie wgrać bootloader przez ISP? I czy coś trzeba zmieniać w plikach Arduino IDE?

Płytka bowiem programuje się z IDE opcją "Szkic->wgraj używając programatora" (programator usb stk500), ale za nic nie chce się zaprogramować bezpośrednio z IDE prostym "Wgraj". Sprawdzałem różne prędkości portu (jaka w zasadzie jest standardowa?), różne wybory programatora.

Płytka to klon na ATmega328P-Au na chipie USB CH340G. System win7-64, sterowniki usb wgrane, rozpoznawane przez system.

Dodam, że dokładnie taki sam problem mam z klonem z ATmega328P-PU i układem FTDI.

Wiele stron podaje jak wgrać bootloader przez działające Arduino do innego procesora, ale niewiele opisuje jak wgrać bootloader do samego Arduino.

Korzystając ze strony ściągnąłem do odpowiedniego katalogu bootloader, zmodyfikowałem plik boards.txt, ze szkicu ArduinoISP i menu "Wypal bootloader" reanimowałem płytkę.

Problem w tym, że IDE przy kompilacji wypluwa ostrzeżenia:

Warning: Board arduino:avr:atmega8a doesn't define a 'build.board' preference. Auto-set to: AVR_ATMEGA8A
Warning: Board arduino:avr:atmega328p8 doesn't define a 'build.board' preference. Auto-set to: AVR_ATMEGA328P8
Warning: Board arduino:avr:atmega328p16 doesn't define a 'build.board' preference. Auto-set to: AVR_ATMEGA328P16
Warning: Board breadboard:avr:atmega328bb doesn't define a 'build.board' preference. Auto-set to: AVR_ATMEGA328BB

ale wgrany przykładowy Blink działa.

Powinienem zmodyfikować jeszcze jakiś plik IDE, czy ignorować te ostrzeżenia?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.