paradox91 Napisano Czerwiec 18, 2009 Udostępnij Napisano Czerwiec 18, 2009 Tak jak w temacie. Mam zamiar zrobić LF i nie wiem jakie czujniki będą najlepsze. Proszę o rade. Mogą być również smd. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Le_Cheque Czerwiec 18, 2009 Udostępnij Czerwiec 18, 2009 Wystarczy poszukać. Powiedziałbym coś więcej, ale bym dostał ostrzeżenie. https://www.forbot.pl/forum/topics53/line-fallower-ktory-wygra-zawody-vt1822.htm Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Czerwiec 18, 2009 Udostępnij Czerwiec 18, 2009 Poszukaj w tematach o psotkach Sabre'a, smd dostępne w tme, niestety nie pamiętam nazwy i wykupiłem prawie wszystkie od nich 😃 ktir ileśtam chyba. edit: KTIR0711S, przeglądnij tematy i poczytaj, godne polecenia. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Czerwiec 18, 2009 Udostępnij Czerwiec 18, 2009 na pierwszego LF polecam CNY70 / TCRT5000 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
paradox91 Czerwiec 19, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Raczej nie na pierwszego LF, potrzebuje naprawdę czegoś porządnego. Bardzo proszę o doradzenie, jeszcze nie widziałem na tym forum zadowalającego mnie tematu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Oj bo dostaniesz ostrzeżenie, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? KTIR0711S to są najlepsze czujniki jakie miałem, różnice pomiędzy egzemplarzami są mniejsze od 0,1%. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
paradox91 Czerwiec 19, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Słyszałem że jeżeli działają na większej odległości niż zalecana to się robot gubi czy o prawda. Chodzi mi o to czy czasem robot negatywnie nie będzie reagował na wszelkie nierówności. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Coś za coś, te czujniki mają odległość pracy 3mm, czy robot się zgubi zależy tylko i wyłącznie od algorytmu, tak czy siak lepszych czujników nie widziałem. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wy-zy Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Witam. Sprawdz sobie uklad z tej strony: http://www.lynxmotion.com/Product.aspx?productID=57&CategoryID=8 Wedlug mnie bardzo interesujace rozwiazanie. Jako czujnik mozesz uzyc CNY70. Niestety plytke drukowana musisz zaprojektowac sam, lub zlecic jej wykonanie komus innemu. Pozdro Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Witam. Sprawdz sobie uklad z tej strony: http://www.lynxmotion.com/Product.aspx?productID=57&CategoryID=8 Wedlug mnie bardzo interesujace rozwiazanie. Jako czujnik mozesz uzyc CNY70. Niestety plytke drukowana musisz zaprojektowac sam, lub zlecic jej wykonanie komus innemu. Pozdro No tak, nie ma to jak podać link do bezużytecznego zdjęcia, oraz sugerować czujnik, o którym nie ma się zielonego pojęcia. Jeśli już chcesz o czymś napisać to sprawdź proszę wcześniej opinie innych osób o tym, jeśli sam wcześniej tego nie używałeś. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wy-zy Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Na stronie jest zamieszczony schemat oraz opis uklady, nie trzeba sie duzo wysilic zeby odszukac te informacje. Niedawno zbudowalem bardzo podobny czujnik i dziala wysmienicie... Tak poza tym to SABRE nie wiem o co Ci chodzi czlowieku 😐 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Le_Cheque Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Tak poza tym to SABRE nie wiem o co Ci chodzi czlowieku 😐 A ja wiem. O to, że nikt do końca nie czyta postów w temacie. Dałem link (drugi post) do tematu gdzie Sabre wszystko opisał odnośnie czujników. Tylko, nie którym oczywiście się nie chce czytać. No bo niby po co? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Na stronie jest zamieszczony schemat oraz opis uklady, nie trzeba sie duzo wysilic zeby odszukac te informacje. Niedawno zbudowalem bardzo podobny czujnik i dziala wysmienicie... Tak poza tym to SABRE nie wiem o co Ci chodzi czlowieku 😐 No tak, nie ma to jak urazić innego człowieka na forum 🙂 . Chodzi mi o to, że nie znasz lub nie miałeś styczności z CNY70 i jego wadami, ale oczywiście go polecasz. P.S. Używaj proszę ogonków, każdego z nas obowiązują te same reguły poprawnej polskiej pisowni. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Zajrzałem do tego PDFa przy tych czujnikach. Jest to bardzo prosta konstrukcja, oparta na czujnikach TCRT5000. Zamiast komparatorów użyte są bramki negujące (nie pamiętam ich nazwy, nie jestem w tym dobry). Zaprojektowanie takiej zabawki to jest pół godziny w eaglu. Co do parametrów CNY70 to sprawiały mi one dosyć dużo problemów. Przy czterech czajnikach miały już taką rozbieżność że jak podpoiłem je do komparatora to na styk się łapały. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Czerwiec 19, 2009 Udostępnij Czerwiec 19, 2009 Nie polecałbym tego układy, gdyż nie ma nawet możliwości kalibracji 😐 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź