Skocz do zawartości

Stowarzyszenie Robotyków

SeerKaza

Co myślisz o stowarzyszeniu  

49 użytkowników zagłosowało

Wyniki głosowania są ukryte!

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Myślę nad założeniem stowarzyszenia robotyki (w tym innych pokrewnych dziedzin: mechanika elektronika, automatyka) By założyć takie stowarzyszenie potrzeba 15 pełnoletnich osób. Fajnie gdyby byli z okolić Białegostoku . Lub jakoś blisko by razem się spotkać i napisać status reszta członków już mogłaby by być niepełnoletnia i z całej polski.

Ogólne cele takiego stowarzyszenia to byłoby :

Rozpowszechnianie prawdziwego obrazu polskiej robotyki.

Normalnie to jest żal widząc w telewizji ze w kilku zaprogramowali robotixa i już ich nazywa przyszłością polskiej robotyki A prawdziwe cuda polskich młodych robotyków są niedostrzegane

I ogólny rozwój:

Naprawdę ciężko jest zacząć zabawę z robotyką. Dobrze że są tutaj na forum kursy na przykład programowania ale fajnie by było gdzieś razem zebrać programowanie, elektronike (tego naprawdę w necie ciężko coś znaleść by od podstaw było) i mechanikę (chociasz podstawowe zagadnienia)

Piszcie tu co o tym myślicie i czy byście się przyłączyli

• Lubię! 1

Ja osobiście uważam to za bardzo dobry pomysł. Takie stowarzyszenie mogło by na przykład organizować zawody, może w przyszłości jakąś ligę. Ważną rzeczą w działaniu takiego stowarzyszenia jest to, żeby uświadomić polaków jaki poziom robotyki posiadamy, oraz promowała zawody oraz inny imprezy związane z robotyką.

A w ogóle takie stowarzyszenie będzie miało ułatwioną drogę w pozyskiwaniu funduszy niż pojedyncza osobistość.

Ok więc najpierw dam definicje:

Stowarzyszenie - organizacja społeczna (zrzeszenie) powoływana przez grupę osób mających wspólne cele lub zainteresowania. Specjalnymi odmianami stowarzyszeń, oddzielnie skodyfikowanymi i mającymi specjalne cele, są w Polsce partie polityczne, komitety wyborcze, związki wyznaniowe, organizacje pracodawców, związki zawodowe, cechy rzemieślnicze. Cechą wspólną wszystkich tych organizacji jest działalność niezarobkowa.

Ok teraz tak. Głównie temu chcę założyć stowarzyszenie bo w Polsce niema żadnej oficjalnej grupy robotyków amatorskich. Są w japoni i innych krajach ale nie unas. To powoduje właśnie taką ciemnotę informacyjną jaką mamy w Polsce o robotyce. Niema nikogo kto może zająć pewne silne stanowisko w tej sprawie. Ot kogoś znajdą i już do telewizji jako ciekawostkę biorą.

Poza tym jak pisałem brak wiedzy po polsku na ten temat. Fakt te forum pomaga są nanim fajne artykuły i ludzie chętni pomóc. Często jest tak że w sprawie jakiegoś pojedyńczego zagadnienia edukuje się w jakim temacie pewną grupę ludzi. Jednak po jakimś czasie temat gdzieś znika a przychodzą kolejni co pytają się o to samo a to zaczyna irytować tych bardziej doświadczonych uczestników. Ci co naprawdę nieraz chcą pomóc maja dość odpowiadania na głupie pytania. Poza tym na forum brak tematów z podstaw elektroniki fakt jest jeden odnośnik do tematu tam chyba studentów tłumaczący elementarne pojecie ale to jest raczej za mało. Jak ktoś chce się zagłębić dalej jest bardzo często odsyłany do internetu. I właśnie myślę tutaj że stowarzyszenie mogło by założyć stronę która wszystko złoży do tzw kupy. Fakt fajnie mała stronka można założyć na darmowym serwerze ale co jak nakręcimy kilka filmików i ten serwer będzie za mało. No to wtedy trzeba wykupić płatny i zaczynają się schody kto za to zapłaci. I się prosi o kasę na stronce i automatycznie strona jest uważana za komerche że ludzie robia to dla własnego zysku. I tą kwestie rozwiąże także stowarzyszenie. Bo wysłane na nią pieniądze są monitorowane bo stowarzyszenie się rejestruje w sądzie. I środki zebrane mogą tylko posłużyć na cele zawarte w statusie. Są księgowane i nic nie trafi do kieszeni założycieli. To buduje pewne zaufanie. Taka strona wiele by wszystkim dała nowi mieliby wszystko poukładane. A ci doświadczeni by mieli pewność że ich chęć pomocy niezostanie nigdzie zmarnotrawiona tylko pomogą większej ilości osób.

Następną kwestia jest coś takiego że amator robotyk dochodzi do pewnego poziomu ale potem siedzi w pewnych tematach na okrągło to co znalazł w polskim internecie już poznał i co dalej. Pozostaje literatura angielska. Fakt większość już angielski zna ale to nic złego ułatwić ludziom zadanie i przetłumaczyć wiele angielskich informacji na polski. Myślę że to by trochę rozwinęło poziom.

Następnym celem są spotkania. Na forum można wiele kwestii przedyskutować ale jednak inaczej się pisze a inaczej się rozmawia na żywo wiele kwestii jest łatwiej wytłumaczyć mając do dyspozycji komunikacje niewerbalną oraz ołówek i kartkę papieru.

I ostatni cel wspólne projekty. Tutaj na forum jest tak że każdy sobie rzepkę skrobie jakoś sobie radzi z częściami budową itd. Myślę że dobrze by było też coś zbudować razem. Jeden jest dobry z programowania a drugi z mechaniki. Jeden wspólny projekt będzie potrafił więcej niż ich dwa razem wzięte.

Temu myślę że zjednoczenie się przyniesie wiele korzyści i pokaże że polska robotyka to nie tylko lego, kartony z silniczkami na kartonach obwinięte taśmą albo same projekty na poziomie uniwersyteckim.

Wiele razy odwoływałem się do forum ale nie dlatego że chcę się przyczepić . Po prostu chciałem wytłumaczyć czego za pomocą tylko forum niemożna osiągnąć. Bo te forum jak na swoje możliwości sporo wniosło do polskiej robotyki

[ Dodano: 19 Cze 09 08:38 ]

Sorki za chaotyczne pismo. Tak już myślę i pisze temu zabardzo nienadaje się do pisania artykułów i oficjalnych pism temu potrzebuje osób bo pomysły mam potrafie je przekazać słownie gorzej już z traścią pisaną

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Aha, no to jestem jak najbardziej za, pozostaje tylko znaleźć te 15 osób; ja się niestety nie nadaję.

Kwestia spotkań i wspólnych projektów jest trochę bardziej problematyczna, jak widać na forum, wiele osób jest zupełnie porozrzucanych po całej Polsce.

Co do Twojego pisma SeerKaza, nie jest tak źle, można zupełnie wszytko zrozumieć.

I mam taki odległy pomysł ewentualnie(wiem, że to takie tylko rozważania czysto teoretyczne): można by prowadzić warsztaty dla młodzieży 🙂 .

Wg mnie pomysł świetny. Póki co trzeba by było znaleźć chętnych do założenia stowarzyszenia a potem można myślec co dalej. Ja jestem nieletnie, więc niestety nie pomogę, ale jestem pełen podziwu do tego pomysłu 😉

SoPRAn 😉

Stowarzyszenie Polskiej Robotyki Amatorskiej

Albo prościej:

PSR

Martwi mnie tylko stosunkowo niskie zainteresowanie tematem. Nie wiem czemu, ale odnoszę wrażenie pewnej oschłości na tym Forum. 😕 (Nic osobistego oczywiście)

Uff wkońcu mnie odblokowało na forum. Ok wiec tak te 15 osób to nie jest mój wymysł na pierwszym zebraniu ma być 15 osób takie jest prawo. Fakt można tak ominąć ze zebranie będzie wideokonferencją jednak wtedy pocztą bedzię musiała przejść lista na której się wszyscy podpiszą. Ale kilka osób musi się spotkać na żywo tak zwana rada która bedzię zemną wszystkie papiery w sądzie podpisywać. ( statut i takie pierdoły). Potem ma być walne zgromadzenie które powoła władze ( to też można załatwić przez internet) i wtedy możemy spokojnie już funkcjonować jak przyjdzie świstek z sądu że jesteśmy pełnoprawnym stowarzyszeniem. I dopiero wtedy można przyjmować innych członków.

tych niepełnoletnich też. Jak narazie pomyślałem by zrobić stowarzyszenie zwykłe (3 osoby zakładają) ale ono ma wiele ograniczeń i było by tylko tymczasowe do powołania docelowego.

[ Dodano: 19 Cze 09 10:32 ]

A ludzi mało pisze bo puźna pora

Jeśli udałoby się założyć zwykłe, to potem łatwiej byłoby namówić inne osoby, żeby "awansować" na to drugie(nie wiem jak to się nazywa). Zawsze wtedy widać że to nie jest takie sobie gadanie.

A po tym statucie itp. jest jeszcze jakaś papierkowa robota?

Aż się zarejestrowałem by odpowiedzieć.

Oczywiście wchodzę w to. Mam trochę ambitniejsze plany odnośnie polskiej robotyki. Jak patrzę na te wszystkie światłoluby i zachwycanie się nim przez dziesiątki innych użytkowników to mi się trochę smutno robi. Powinniśmy mierzyć wyżej, iść śladami Japończyków.

Zalety takiego przedsięwzięcia? Ja widzę mnóstwo. Wszystkie imprezy szukałyby patronatu wśród organizacji robotyków, przez co "nasza" organizacja byłaby chyba jedyną (mogę się mylić) organizacją prawną, a co za tym idzie - wszystko by szło przez nasze ręce. Nie dość że moglibyśmy stworzyć podwaliny polskiej robotyki, to moglibyśmy stworzyć także miejsce dla siebie w światowych organizacjach.

Jestem z Wejherowa, ok 40 km od Gdańska na zachód. Choć jestem za tym by odbyło się spotkanie, to musiałoby to być miejsce z mniej-więcej równym dojazdem dla każdego członka. Centrum polski to Warszawa i te regiony, ale oczywiście należałoby wykreślić mapkę wszystkich uczestników i aproksymować optymalną odległość metodą średnich kwadratów, potem uśrednić wyniki tak by przypominały krzywą Gaussa i zacząć kombinować (oczywiście z tym żargonem żartuję 🙂 ). Niemniej jednak, jest czas wakacji, wolny od sesji, czas działać.

Podpisuję się pod tym obiema rękoma i nie chwaląc się - trzema nogami.

Ja również jestem jak najbardziej za.

Organizowane spotkania pozwoliły by na wymianę doświadczeń i podzielenie się swoimi pomysłami a dodatkowo statut stowarzyszenia dał by ogromne możliwości rozwoju zarówno poszczególnych osób jak i całej organizacji.

Na start myśle o nazwach prostych bez niepotrzebnych ceregieli jak ktoś ma inne pomysły to pisać moje nazwy to :

Stowarzyszenie Robotyków Polskich - S.R.P.

Stowarzyszenie Elektroniki Robotyki i Automatyki - ERA

Polska Robotyka Amatorska - P.R.A.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.