Skocz do zawartości

Układ na podstawie bramek logicznych i przerzutników

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, szukam pomocy w zrealizowaniu układu, którego zadaniem jest umożliwienie włączenia i wyłączenia diody tylko jednym przyciskiem. Do realizacji trzeba wykorzystać przerzutnik T.

Nie do końca zadanie domowe, jednakże liczę na pomoc. W załączniku przesyłam schemat, który udało mi się poskładać, z tym że nie wiem czy jest ok. Dodam jeszcze, że projekt wykonałem w programie quartus II.

dioda_T.thumb.png.a020ec7859d9f82584ad13be3f14c9be.png

Bez sensu ten twój schemat, jak niby ma działać ten obwód z OR i NOT na wejściu przerzutnika T?

Skoro możesz wykorzystać synchroniczny przerzutnik (zakładam że sygnał zegarowy Ty generujesz w wybranym momencie?) to sprawa jest prosta...

Na wyjściu bramki OR zawsze będzie stan wysoki. Jeśli na wejściu T przerzutnika jest stan wysoki to jego wyjście zmienia stan na przeciwny, przy założeniu, że na wejściu zegarowym jest zbocze narastające. Przerzutnik typu T jest przerzutnikiem synchronicznym, ponieważ posiada wejście zegarowe. W takim razie co zmienić, żeby było tak jak myślę?

Trochę mnie zmyliły te oznaczenia na schemacie. W zadaniu masz tylko jeden przycisk. Do czego go podłączasz - do KEY[0] czy CLOCK?

Myślałem żeby przycisk podłączyć do key[0]. Wtedy sytuacja wyglądałaby tak, że na wyjściu bramki OR będzie zawsze stan wysoki czyli przerzutnik cały czas będzie miał stan wysoki na wejściu T (cały czas będzie zmieniał stan wyjściowy na przeciwny przy zboczu narastającym zegara). Pytanie tylko co z tym wejściem zegarowym...

Przecież dysponując przerzutnikiem T niczego więcej nie potrzebujesz, żadnych bramek. To najprostsze zadanie pod słońcem. Dołączasz przycisk do wejścia zegarowego a na wejście T podajesz stan wysoki. Przecież zmiana stanu na przeciwny na każdym aktywnym zboczu zegara gdy T=1 to podstawowa idea pracy tego przerzutnika: wciskasz i włączasz, wciskasz i wyłączasz, koniec, kropka.

W praktyce możesz pomyśleć o ew. odkłóceniu sygnału z przełącznika.

O czym tu dyskutować?

Ok, zmieniłem schemat, niestety nie kompiluje się. Co trzeba jeszcze podłączyć do dwóch pozostałych wejść przerzutnika? Schemat w załączniku.

dioda_t_2.thumb.png.975c0faba4e00db77eed4874393bfda8.png

To łatwiej Ci napisać na Forum niż zajrzeć do helpa?? Przerzutnik ten ma dwa wejścia asychroniczne: ustawiania i zerowania. Oba aktywne w stanie niskim. Jeśli nie chcesz ich używać, oba podłącz do Vcc. Po co używasz do takiego banału kombajnu Altery?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...