Skocz do zawartości

Szybkie odświeżanie Adafruit SSD1351

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam wyświetlacz Adafruit SSD1351 (tu jest jej opis taki mniej więcej) podpięty do arduino uno. Chcę zrobić możliwie jak najszybsze odświeżanie tego wyświetlacza. Niestety działa on zdecydowanie za wolno gdyż ja chciałbym żeby był w stanie zmieniać kolor w częstotliwości od 0 - 50Hz (może źle się wyraziłem - nie kolor, chciałbym, żeby raz był czarny raz biały). Próbowałem bawić się resetowaniem go ale nie dawało to zamierzonych rezultatów.

Poszperałem trochę w internecie i znalazłem takie coś. Myślę, że przy użyciu tej biblioteki byłbym w stanie osiągnąć swój cel, jednak nie chce mi ona zupełnie działać. Wyskakuje mi błąd za błędem w tej bibliotece.

Ktoś wie jak temu zaradzić? Nie czuję się na tyle silny żebym sam temu podołał dlatego pytam tutaj.

Czy na przykład jeśliby dokonać zmian w bibliotekach w taki sposób aby wyświetlacz stał się jakby monokolorowy? Aby mógł być biały lub czarny. Czy jeżeli jeszcze mikrokontroler nie musiałby rozpatrywać położenia wyświetlacza może to też przyspieszyłoby jego działanie?

Ten wyświetlacz ma komendę pozwalającą na odwrócenie kolorów wyświetlanych przez niego -- zrobienie negatywu. Czyli jeśli wypełnisz go całego na czarno i użyjesz tej komendy, to stanie się biały. Druga komenda powraca do domyślnych kolorów. Obie te komendy są 1-bajtowe, więc przesłanie ich po SPI powinno być dosyć szybkie. Jeśli tylko ten wyświetlacz fizycznie zdoła tak szybko zmienić swoje kolory, to myślę, że w ten sposób mógłbyś osiągnąć swój cel.

Jednak nie rozumiem dlaczego chcesz do tego używać drogiego wyświetlacza OLED, i do tego jeszcze kolorowego, zamiast po prostu podłączyć kilka diod LED i schować je za rozpraszającym kawałkiem plastiku?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...