Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Zależy jakie działanie chcesz sygnalizować. Bo ja tylko czy jest wpięty czy nie, to wystarczy dać diodę i rezystor pomiędzy plus zasilania a masę. Ale ja chcesz sygnalizować transmisje danych, to możesz spróbować umieścić diodę do którejś z lini danych i może będzie ona migać podczas przesyłu programu.

Na pewno na sck da radę. Podepnij programator normalnie, tylko wepnij się z diodą i rezystorem anodą do sck a kanodą do minusa.

Zrobiłem.Ale nic nie działa.Podłączyłem diodę nic nie świeci , a w ponyprog2000 wyskakuje mi błąd.Device missing or unknow device (-24).Bez diody dzieje się to samo. Programator sprawdziłem elementy są dobrze podłączone , a ścieżki są dobre.Od czego może mi wyskakiwać taki błąd?

[ Dodano: 08 Lip 09 07:25 ]

A i chciałem jeszcze powiedzieć że ten programator podłączam do portu com bez zasilania bo słyszałem że port com zasila komputer.

[ Dodano: 08 Lip 09 07:30 ]

A i jeszcze jedno zapomniałem napisać że chce zaprogramować attiny2313.

Na moje oko +5V powinno wynosić +5V 😅

5V w tym programatorze jest wymagane z oddzielnego źródła, wystarczyło rozejrzeć się po stronce gdzie jest opis tego programatora.

Sprawdziłem jeszcze raz cały układ wszystko ok. Podłączyłem go do komputera z bateria 4,5V i znowu wyskakuje mi ten błąd.

Nie wiem od czego.

A jak skalibrować ponyprog?

[ Dodano: 09 Lip 09 10:12 ]

Program jest chyba dobrze skalibrowany. Calibration pokazuje OK.Czy do tego programatora mogę podłączyć napięcie 6V i nic się niestanie?

Zrób wszystko tak jak jest na tamtej stronie, nie wydziwiaj, podłącz stabilizowane 5V, możesz je wziąć nawet z komputera (USB, wtyczka Molex, a nawet port PS2!), skonfiguruj wszystko poprawnie, zrób programator tak jak tam jest, zrób przystawkę z prockiem tak jak tam jest i nie będzie problemu.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...