Skocz do zawartości

[C] Algorytm obsługi serwomechanizmu na atmega32u4

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, w C zacząłem programować niedawno i stąd moje pytanie - czy mógłby mi ktoś pomóc napisać algorytm/funkcję do obrotu serwem przy użyciu timera? Byłbym bardzo wdzięczny za gotowy kod z właśnieniem działania albo chociaż wskazówki jak takowy algorytm stworzyć.

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź

Dziękuję za szybką odpowiedź. A co to są te pliki svg i inne dziwne... Jak je otworzyć? Przeczytałem to wyjaśnienie i tam jest jakaś biblioteka pwm.h - skąd ją wziąść? Czy serwa są tam sterowane przez pwm sprzętowy czy programowy? Jak wyglądałoby sterowanie dla 1 serwa?

Pliki .svg to obrazki, .fz i .fzz to projekty płytek -- nie musisz się nimi przejmować. "pwm.h" przecież jest w repozytorium, nie musisz go znikąd brać. Kod będzie też działać dla pojedynczego serwa.

A jaki to jest pwm? Programowy? Na jakich portach jest ten pwm? Jestem na telefonie to może nie widzę deklaracji portów... Gdzie one są?

Nie wiem co rozumiesz przez "programowy PWM" czy "sprzętowy PWM". Może po prostu zajrzyj do kodu i zobacz. Jak na hackaday.io popatrzysz na późniejsze logi, to tam też jest trochę więcej informacji.

Używam tam timera (więc chyba sprzętowy?) z przerwaniem (więc może jednak programowy?).

W sumie jak 18 serw to musi być programowe... Ok jak dostanę się do komputera to zerknę dokładniej na kod. Dzięki

edit: próbowałem przeanalizować kod ale nie bardzo go rozumiem, czy mógłby mi pan go wyjaśnić?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...