Skocz do zawartości

Budowa Power Banka

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, myślę nad budową power banka z dwóch połączonych równolegle akumulatorów li-ion 2,5 Ah, na wyjściu będzie oczywiście przetwornica step-up podciągają 3,7V do 5V. To z czym mam problem to ładowanie dwóch akumulatorów połączonych równolegle naraz. Czy trzeba je jakoś separować? Chciałem ładować je za pomocą popularnego modułu na TP4056. Czy podłączenie po prostu 2 ogniw(połączonych równolegle ) do jednego modułu wchodzi w grę czy potrzeba czegoś więcej? Czy ktoś wie jak zrobić/ ma gotowy układ zabezpieczenia ogniw przed spadkiem jego napięcia poniżej 2,5V? Pozdrawiam.

Czy trzeba je jakoś separować?

Nie. Musisz jednak zwrócić uwagę na napięcia na poszczególnych celach podczas składania pakietu (napięcia powinny być mniej więcej takie same).

Jeżeli ogniwa będą stale połączone równolegle to nie musisz ich jakoś separować, ważne tylko żeby podczas ich łączenia miały one takie same napięcia, bo inaczej popłynie prąd wyrównawczy, który będzie niepotrzebnie grzał ogniwa. Do ochrony i ładowania pakietu znajdź na ebay/ali odpowiedni moduł BMS (ładuje i czuwa nad rozładowaniem) lub PCM (czuwa na rozładowaniem). Dopasuj taki z odpowiednią ilością cel szeregowo, odpowiednią chemią ogniw i maksymalnym prądem ładowania/rozładowania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...