Skocz do zawartości

DOBÓR ZASILANIA DO MANIPULATORA

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam! Mój manipulator bedzie posiadał 6 serwomech. (3 micro SG90 i 3 Redox L360 standard). I zupełnie nie wiem jaki dac zasilacz zeby to zadziałało. Mam jeden ale nie wiem czy da rade. Zamieszczam zdjecie poniżej. Druga sprawa dotyczy przetwornic, jakie kupić? Mozecie wyslac jakies konkretne i czy jak mam w projekcie dwa typy serw to bede potrzebowal dwie przetwornice? Pozdrawiam.

Komentarz dodany przez: Treker

My też nie wiemy. Zmierz jaki pobór prądu mają te serwa przy obciążeniu, jakie zakładasz, to będziesz wiedzieć. Zasilacz, który pokazałeś jest na 12V -- większość serw jakie znam działa z napięciem 4.8-6V, więc albo potrzebujesz taki zasilacz, albo musisz się bawić w obniżanie napięcia buck converterem (raczej nie używaj regulatora liniowego). Jeśli te dwa typy serw działają z tym samym napięciem, to wystarczy jedno źródło zasilania.

Witam! Mój manipulator bedzie posiadał 6 serwomech. (3 micro SG90 i 3 Redox L360 standard). I zupełnie nie wiem jaki dac zasilacz zeby to zadziałało. Mam jeden ale nie wiem czy da rade.

Do testów na jałowo, bez blokady i obciążenia zbyt dużego to może nawet uda Ci się to zasilić. Przy 12V 1200mA to jest ok. 2,8A przy 5V (możesz obydwa rodzaje serwa zasilić z 5V).

Serwa micro to ok. 100mA max w czasie pracy (550mA w blokadzie), a serwa standard to ok.200mA max w czasie pracy (1000mA w blokadzie).

Wychodzi ok. 1A w czasie pracy wszystkich (no i jeszcze straty samej przetwornicy dolicz). Gorzej jeśli coś się zblokuje: wystarczą dwa zblokowane serwa standard na te 6 i jesteś na górnym limicie zasilacza....

W tej sytuacji (pomimo, że taka pewnie nigdy nie wystąpi) policz prąd przy blokadzie 6 serw - powinno być ok. 4,5A na 5V żeby w spokoju spać, że nie spalisz zasilacza 🙂

Tak jak napisał @Deshipu: lepiej od razu zasilić z 5V niż obniżać....

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...