Skocz do zawartości

Klon Arduino ProMicro nie rozpoznawany

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich,

zamówiłem przed weekendem klona Arduino ProMicro. Mam z nim taki problem ze po podłączeniu go do komputera, nie jest rozpoznawany ("Unknow Device"). Jedyne co "działa" to ciągle świeci się czerwona dioda "Power LED", diody RX i TX nie działają. Za pomocą sprawnego Arduino Leonardo wgrałem bootloadera dla "SparkFun Pro Mickro" w wersji 5V/16MHz i niestety nie pomogło. Mija już trzeci dzień i kończą mi się pomysły.

Ktoś spotkał się z czymś takim lub ma pomysł co można zrobić?

Masz wgrane poprawne sterowniki? Czy w menadżerze urządzeń arduino się jakoś pokazuje? Masz w środowisku wybraną dobrą płytkę z dobrym mikrokontrolerem i z dobrym napięciem/częstotliwością? Masz wybrany dobry port com? Ja dla arduino pro mini (programowane przez przejściówkę usb-rs232) mam wybrane "Arduino Pro or Pro Mini, Atmega328 (5V, 16MHz) on COM2" i działa bez problemu.

Skoro Leonardo ci działa, to Pro Micro też powinno -- to jest dokładnie to samo, tylko na mniejszej płytce. Jeśli udało ci się wgrać bootloader, to możesz tą samą drogą też programować z IDE -- nie jest to najwygodniejsze, ale przynajmniej spróbuj wgrać blink i zobacz, czy ta płytka działa. Być może wrzucili na nią zły oscylator, na przykład...

No i ściągnij jakieś LiveCD i zobacz czy to działa pod Linuksem. Jeśli zadziała, to wiesz, że problem ze sterownikami.

Ech, dziś po kolejnym wgraniu bootloadera zadziałało xD nie mam bladego pojęcia co się zmieniło że nagle płytka zaczęła być rozpoznawana prze komputer/IDE.

No nic, sory za niepotrzebny temat. Można go wywalić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...