Skocz do zawartości

Środowisko do modelowania 3D - wydajne dla budżetowego laptopa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam 😃

Ostatnio zainteresowałem się tematem modelowania 3D - przyda się do obudów urządzeń sterujących, konstrukcji robotów itp. Mam na oku Autodesk Inventor - jednak jest jedno ale - widzę że ma dość wygórowane wymagania sprzętowe, a ja mam "tylko" lapka Lenovo g510, intel i5, 4 GB ramu (może dokupię kość kiedyś). W najbliższym czasie nie planuję zakupu skrzynki. BTW, kumpel zainstalował na lepszym lenovo, ma lepsze bebechy, ale i tak się Inventor przycina.

Czy ktoś może doradzić, jak ugryźć temat modelowania 3D, używając w miarę profesjonalnego środowiska, ale takiego które by się nie cięło niemiłosiernie na moim sprzęcie?

Z góry dzięki.

Nie musisz instalować najnowszej wersji Inventora - ja używam wersji 2015 na 7 letnim laptopie i daje radę (i5-1gen, SSD, 8 gb ram)

OFFTOPIC: Polecam wrzucić dysk SSD do laptopa.

Spróbuj Fusion 360. Darmowy, częste aktualizacje wnoszące nowe rzeczy. Minus - potrzebuje połączenia z internetem, pliki trzyma w chmurze.

Zainstalowałem Inventora, najnowszego (2018). Zrobiłem zadanie z kursu na Forbocie - chodził stabilnie, model 3d obracał się bez "cięć". Zrobiłem zadanie z samouczka, bodajże o edytorze kształtów - wyznaczenie optymalnego kształtu dla np. ramienia robota - obliczenia wprawdzie trwały parę minut, ale zadziałało. Pytanie, czy program będzie chodził stabilnie przy większej ilości komponentów, jak na razie - "so far, so good" 😃

Dzięki za odpowiedzi 😉

hubert27, przy rysowanie poszczególnych elementów raczej nie będziesz miał problemów. Całość może się jednak odrobinę ciąć przy tworzeniu bardziej rozbudowanych złożeń.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...