Skocz do zawartości

Dziwna reakcja serwomechanizmu ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam problem z serwem typu micro.

Napisałem taki program testowy :

#include <Servo.h> 

#define S 7 

Servo serwomechanizm;  

void setup() 
{ 
 serwomechanizm.attach(S);  
 serwomechanizm.write(0);    
} 

void loop() 
{ 
 serwomechanizm.write(90);
 delay(1000);
 serwomechanizm.write(0);
 delay(1000);
}

Efekt działania :

No i zgodnie z tym programem serwo powinno ustawić się w pozycji początkowej 0° po czym przesunąć się o kąt 90° a po sekundzie wrócić znowu na pozycję 0° poczekać sekundę i tak w kółko...

No ale ale właśnie przy powrocie są takie "tyknięcia" jedno albo dwa, o nieznanej mi przyczynie. Serwo powraca na pozycję początkową, 1-2 razy "stuka" i potem znowu się obraca. Kod programu nie uwzględnia takiej możliwości...

Serwo zasilane przez przetwornicę step-up/step-down - S7V8A 2,5-8V 1A. Na wyjściu zmierzone multimetrem 5V. Arduino zasilane przez złącze DC za pośrednictwem zasilacza impulsowego 12V/1A.

1. Narysuj schemat montażowy całości: wszystkie elementy jako prostokąty ze szczególnym uwzględnieniem przewodów połączeniowych. A więc skąd i dokąd poprowadziłeś kable masy i zasilania i sygnałowe. Wrysuj też płytkę stykową.

2. Z czego zasilasz przetwornicę - to najważniejsze. Mam nadzieję, że nie z Vcc (5V) Arduino ani nie z baterii 9V.

3. Multimetr pokazuje wartość średnią, nie zobaczysz na nim np. krótkich zapadów (szpilek) ogłupiających elektronikę serwa.

4. Upewnij się, że procesor nie resetuje się w czasie pracy. Zapalaj na kilkaset ms jakąś diodkę LED jednokrotnie po starcie kodu, tylko w funkcji setup(). Jeśli zobaczysz jej mrugnięcie w czasie pracy z serwem, coś jest nie tak z zasilaniem procesora.

Zależy komu - mi nie, ale to Twój układ i chyba coś w nim nie teges, prawda?.

Po pierwsze wytłumacz po co ta przetwornica. Przecież robi 5V z 5V więc to tylko czysta strata. Pieniędzy i mocy, bo przecież kosztuje swoje i nie ma 100% sprawności. Po drugie przetwornica nie urodzi mocy sama z siebie. Wszystko co wypuszcza do serwa bierze z Vcc Arduino a od dawana młotkujemy, że wara z wszelkimi silnikami od szyny zasilania procesora. Stamtąd możesz zasilać tylko delikatne rzeczy: czujniki, diodki itp. Przetwornica - żeby zaspokoić apetyt serwa - będzie stawała na głowie by na wyjściu było te założone 5V a będąc układem stepup/stepdown ma gdzieś, że jej napięcie wejściowe trochę spadnie. Natomiast procesor jest na to czuły i zdycha gdy jego pokładowy, słaby stabilizator 5V obciążasz startującym silnikiem serwa.

Dobrałeś ją trochę bez sensu, bo jeśli Arduino zasilasz z mocnego zasilacza 12V, to wypadałoby mieć taką co wytrzymuje te 12-15V i robi z tego porządne 5-6V dla serwa. Teraz to nie masz za bardzo do czego ją podłączyć chyba że przejdziesz na zasilanie wszystkiego z np. LiPola 2S lub obniżysz napięcie zasilacza.

Zrób test z diodką LED, to wskaże gdzie jest problem.

• Pomogłeś! 1

Czyli zewnętrzne zasilanie tej przetwornicy z innego źródła niż arduino powinno rozwiązać problem ? Bateria 9V będzie odpowiednia ?

Bateria 9V będzie odpowiednia ?

Niby tak, ale nie do końca. Baterii 9V (6F22) lepiej nie stosować do takich rzeczy ze względu na małą wydajność prądową i małą pojemność. Skoro masz zasilacz na 12V to nim możesz zasilać przetwornicę.

"Serwo zasilane przez przetwornicę step-up/step-down - S7V8A 2,5-8V 1A"

"Mam nadzieję, że nie z Vcc (5V) Arduino ani nie z baterii 9V."

" Bateria 9V będzie odpowiednia ? "

"Teraz to nie masz za bardzo do czego ją podłączyć chyba że przejdziesz na zasilanie wszystkiego z np. LiPola 2S lub obniżysz napięcie zasilacza"

"Input voltage: 2.7 V to 11.8 V" - to z instrukcji przetwornicy.

"Skoro masz zasilacz na 12V to nim możesz zasilać przetwornicę"

Ręce opadają..

"Input voltage: 2.7 V to 11.8 V" - to z instrukcji przetwornicy.

Ups, zajrzenie do dokumentacji przetwornicy już było dla mnie zbyt dużym wysiłkiem (no i niezbyt dokładnie przeczytałem Twój poprzedni post Marku). Przepraszam.

Nie mam takiego gniazda żeby podłączyć zasilacz do płytki stykowej. Ale takie 12V zasilanie by rozwiązało problem nie ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...