Skocz do zawartości

Nie mogę odpalić modułu wifi esp8266

Pomocna odpowiedź

co to mtdo?

tu jest napisane, że to gpio15, ale ja nie mam takiego

Chyba po prostu mtdo dotyczy innych modeli, prawda?

tak w ogóle to po co te wszystkie resety itd. są przez rezystory podłączane?

Tak, ESP-01 nie ma GPIO15 wyprowadzonego, więc się nie musisz nim przejmować.

Rezystory podciągające na resecie i na pinie włączającym czip są po to, żeby płynął mniejszy prąd, co może mieć znaczenie jeśli używasz baterii. Gdybyś podłączył je bezpośrednio, to też by działało.

a tak w ogóle czy to dobrze, że po jakiś 10-20 minutach mikrokontroler na module sie mocno nagrzewa?

A propos pierwszej odpowiedzi mam baterie 100 mAh a napisałeś, że pobiera do 300 mA, a pewnie jest już też trochę rozładowana. I jak podłączam konwerter to zapala sie czerwona lampka na module, a jak samą baterię to gaśnie.

Tak, to normalne, że się nagrzewa. Gdzieś się ten prąd musi podziewać.

A jaki jest rating C tej baterii? Bo jak 1C, to raczej za mało. Duży kondensator może pomóc.

[ Dodano: 07-07-2017, 14:55 ]

Tak wogóle, to może weź multimetr i pomierz jakie tam rzeczywiście masz napięcia.

Baterie mają dużo parametrów, w zależności od baterii. Rating C mówi ile prądu można z takiej baterii na raz pociągnąć nie niszcząc jej przy tym. Przy C=1 możesz tyle, ile ma pojemności. Przy C=2 możesz dwa razy więcej, etc.

Zazwyczaj producent podaje, jeśli to bateria litowa -- jak nie jest podany, to zakładaj 1. Jeśli to niklowa, to ma współczynnik C=1 mniej więcej, jeśli alkaliczna, to zapomnij o jakimkolwiek większym prądzie z niej.

A skąd ja mam wiedzieć?

[ Dodano: 07-07-2017, 18:46 ]

Ale tak na serio, obudziłeś się rano z potężnym kacem i z kilkoma częściami elektronicznymi w rękach i zupełną amnezją? Najłatwiej jest chyba zapytać sprzedawcę co ci sprzedał.

• 3 tygodnie później...

Witam, podpinam sie pod temat. U mnei sprawa wygląda podobnie . Wgrałem flasha z kanału elektroprzewodnika i ...cóż...nic. ESP nie reaguje na komendy AT . Jedynie gdy uruchomie port szereg. w Arduino IDE i wyciągam zasilanie a poźniej podłączam ponownie , to oc na załączonym obrazku . Zasilanie mam z przetwornicy 230 V na 3,3 V przy 1000mA więc zasilania nie brakuje. Problem polega na tym , że mam już 5 modułów ESP i z allegro i z bootlandu i jednego usmażyłem a reszta to loteria. Albo sie uda połączyć z nim pod flasowanie albo nie ...to loteria.....przy tym samym podlaczeniu nie zawsze idzie polaczyc sie programem do flasowania . Istotne jest to , że na jednym z nich udało mi się wgrać ten flash ale niestety nie odpowiada on na komendy :/ Bardzo proszę o pomoc .

[ Dodano: 25-07-2017, 20:26 ]

Jedyne co mogę tu powiedzieć, to powtórzyć instrukcje:

1. CH_PD i GPIO2 podciągnąć do zasilania

2. GPIO15 i GPIO0 do masy

3. Zasilanie 3.3V do VCC i GND, co najmniej 300mA

3. TX, RX (skrzyżowane) i GND do adaptera USB

4. zrobić erase_flash, dla pewności kilka razy

5. write_flash z plikiem z firmware, pod adres wskazany przez autora tego pliku

6. odłączyć zasilanie

7. GPIO0 do zasilania

8. podłączyć zasilanie

9. ma działać

10. jeśli jest to firmware z komendami AT, to należy zwrócić uwagę na ustawienie właściwej prędkości komunikacji i na to, że firmware może nie reagować na sam znak "\n" jako enter i może wymagać "\r\n"

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...